Hallå där… Duschpalatset!

unnamed

Nybildade Umeåprojektet Duschpalatset vill återetablera den norrländska fritidsgårdsdoftande popscen som band som Wannadies och Hardy Nilsson kom från. Första smakprovet från bandet heter ”Sjöstjärna” och är inspelad ihop med Magnus Bergman (Kira, Paarks, Hattstugan). HYMN blev nyfikna och tog ett kort snack med Viktor Sandström i bandet.

Hallå där… hur länge har ni spelat ihop och hur gick det till när ni bildades?

– Vi har umgåtts väldigt länge, men aldrig riktigt vågat testa på att få utlopp för vår kreativitet tillsammans. I somras bestämde vi oss för att testa spela någon låt tillsammans, lånade en replokal av några vänner och insåg snabbt att vi hade för kul för att inte fortsätta.

Duschpalatset känns som ett lite udda bandnamn, hur kom ni på det?

– Det är taget från en av humorgruppen Klungans karaktärer. Det finns ett citat där han på bred dialekt räknar upp Västerbottens största skrytbyggen och nämner Duschpalatset i Malå. Om skrytbygget faktiskt existerar låter vi vara osagt, men ordet rymmer en oändlig mängd tolkningar; ett omklädningsrum på en högstadieskola, en hemlig plats att skrubba bort vardagens damm på, en monter på Noliamässan i Umeå…

”Man gör det man kan, delvis för att visa att man inte behöver flytta söderut”

Du nämnde att ni hämtar mycket influenser från kulturen och musiken i Umeå och Norrland – hur tycker du att den musiken/kulturen skiljer sig från övriga Sveriges?

– Det finns en stark lokalförankring och optimism här som vi tror är svår att finna på många andra platser. Popmusiken och hardcore- och punkscenen delar utrymmen, bandmedlemmar och filosofier. Man engagerar sig i lokalpolitiska frågor, arrangerar stödfester och samarbetar över stads- och landskapsgränser. Alla uppmanar varandra till att göra mer, hela tiden. Man gör det man kan, delvis för att visa att man inte behöver flytta söderut för att ta del av en levande och pluralistisk kulturvärld.

Nu är det dags för världspremiär av låten ”Sjöstjärna” – vad handlar den om?

– Den handlar om att tvingas springa i elljusspår för att få godkänt på idrotten i högstadiet. Tre av oss gick på samma högstadieskola – ett gammalt lärarseminarium som senare blev grundskola. Stengolvet är fyllt av trilobiter och andra fossiler. Sjöstjärna handlar om en längtan efter att dyka ned under golvet utanför syslöjden.

Premiärlyssna nedan: