Aaron Lee Tasjan gör sig redo för Sverige

Jag har alltid gillat artister som glittrar. Och på skivomslaget till aktuella skivan Silver Tears – debuten In The Blazes släpptes 2015 – skimrar Aaron Lee Tasjan mer än de flesta. En outlaw-inspirerad artist som skriver vackra och tidlösa countryfolklåtar.

Silver Tears släpptes i slutet av förra året och nu har skivan gett honom en biljett till Skandinavien. Med start idag gör Ohio-sonen hela 7 Sverigespelningar. Uppstarten sker i Uppsala på Katalin och avslutas den 5 februari på Southside Pub i Stockholm. Däremellan hinner Aaron att spela på klassiska Pustervik i Göteborg. Vid denna spelning – den 2 februari – gästar även Ellen Sundberg.

Ovanstående album pendlar mellan finstämda countrylåtar, för att i nästa stund vara FM-gungande och Traveling Wilburys-charmig. Pressbildernas glammiga framtoning härstammar möjligtvis från tiden som gitarrist i legendariska New York Dolls, eller så vill Aaron skapa en kontrast mellan bakgrundens hotfulla och mörka moln. Jag får inget bra svar, upphovsmannen håller sig på sin kant.

Den första låten som jag hörde från nämnda skiva är singeln ”Little Movies” och Aaron berättar att titeln kommer från en textrad på denna låt.

– Jag gillade mest hur meningen lät, konstaterar Aaron kort. Textraden kommer tidigt i låten.

Aaron Lee Tasjan är relativt okänd i Sverige, även om nöjesjournalisten Fredrik Virtanen kallat honom för ett geni i Aftonbladet. På frågan vad han tycker om ett sådant uttalande, blir svaret att det inte går att förhålla sig till beskrivningar som dessa.

”Om jag skulle bekräfta hans uttalande, skulle jag hata mig själv”

– Om jag skulle bekräfta hans uttalande, skulle jag hata mig själv. Om jag förnekade, skulle jag hävda att journalistens åsikt är felaktig. Det är med andra ord en fråga som jag inte kan relatera till.

Han har heller ingen större lust att prata om sig själv och sin egen bakgrund. Det visar sig emellertid att Aaron har bott en längre tid i New York, spelat i olika band som glamrockbandet Semi Precious Weapons – producerade av Tony Visconti – där kostymen återigen får sin förklaring. Aaron slutade dock i bandet redan 2008. Det är som soloartist framgångarna kommit.

Nya skivan har fått ett bra mottagande. Är du överraskad?

– Jag har inte tänkt på det, men jag är oerhört tacksam för att folk vill lyssna på mina skivor. Det är en av anledningarna till att jag håller på med musik. Kan lika gärna passa på att tacka, vilka ni än är.

En av mina absoluta favoritlåtar är nämnda singeln ”Little Movies”, men även ”Memphis Rain”. Tidlös musik. Är det svårt att få till den rätta känslan? Och videon är riktigt snygg. 

– Tack! Kul att höra. Jag skrev den när jag var hög på LSD, så jag kommer inte ihåg så mycket. Vet inte om den var svår att skriva, men det var kul…

”Hard Life” får mig att tänka på Harry Nilssons ”Coconut”. Har du lyssnat på honom? Det går även att höra spår av Stealers Wheel.

– Jag har lyssnat en hel del på Harrys musik och vissa grejer är verkligen bra. Det finns bara en bra låt med Stealers Wheel, övriga låtar är ren skit. Går inte att lyssna på. I grunden ska det vara enkelt att skriva låtar, om det tar för lång tid, då har du förmodligen hamnat fel… Om du inte är lika bra som Leonard Cohen… Men jag kan inte tänka mig att någon skulle kunna komma upp till hans nivå.

Aaron berättar att musiken varit det viktigaste ända sedan tonåren. Han gick på en musikskola i New York och blev sedan kvar under lång tid. 2013 flyttade Aaron till Nashville. Och han ser sig främst som en låtskrivare – gitarren har funnits med ända sedan 11-årsåldern.

”Det kommer förmodligen att vara ganska kallt och jag kommer att dricka en hel del öl”

Nu är det dags att besöka Sverige. Vilka är dina förväntningar?

– Det kommer förmodligen att vara ganska kallt och att jag kommer att dricka en hel del öl. Människor från Skandinavien brukar var väldigt trevliga, så jag ser fram emot att festa med dem.

Avslutningsvis. Din trummis Dan Baily har spelat med svenska First Aid Kit. Har du lyssnat på dem? 

– Nej!

Ett tydligt svar som får avsluta denna intervju. Nu får musiken tala för sig själv och det ska nog gå alldeles utmärkt.

Kommande spelningar:

Katalin/Uppsala den 27 januari (support The Black Lillies och Ellen Sundberg)

Rootsy Music Convent/Avesta den 28 januari (support Chip Taylor och The Black Lillies)

Folk å Rock/Malmö den 1 februari (support Ellen Sundberg)

Pustervik/Göteborg den 2 februari (support Ellen Sundberg)

Bakfickan/Falkenberg den 3 februari (support The Black Lillies)

Scandic Hotel/Örebro den 4 februari (support The Black Lillies)

Southside Pub/Stockholm den 5 januari