Courtney Marie Andrews – Honest Life

Arizona-bördiga Courtney Marie Andrews korsar Emmylou Harris, Joan Baez och Joni Mitchell – en kombination som borde vara omöjligt att göra till sin egen, men Courtneys lätta arrangemang sätter sig meddetsamma. Hon känns lika självklar som sina förebilder.

Kraften sitter i rösten, tonen är varm och självklar, vilket får en att känna sig som ett med musiken. Jag har aldrig besökt Courtneys hemstat [nuvarande hemstad är Seattle], jag spelar inte gitarr, ändå känns musiken som min egen. Samtliga låtar på Honest Life – sjätte albumet – har en lugnande inverkan, som att de skrivits direkt efter stormen, när allt lugnat ner sig och vardagen håller på att ordna upp sig. Minnena är svåra, men det finns fortfarande mycket kvar att leva för.

Honest Life tog sin form i Belgien, under en europaturné, med hemlängtan som främsta inspirationskälla. Bakgrunden gör att de ljusa Laurel Canyon-stämningarna sätts i en ny kontext; även om låtarna spelades in på hemmaplan, skivan är egenproducerad, har inte musiken tillkommit som ett svar på omgivningens country- och folkmusikströmningar. Detta kan vara en av anledning till att skivan står stadigt på egna ben, trots de uppenbara referenserna.

Den vemodiga inramningen påminner om att plötsligt överväldigas av nostalgi – för ett kort ögonblick blir det förflutna en del av nuet, en doft tar dig tillbaka till barndomen, tryggheten som gått förlorad finns inom räckhåll. ”Uppvaknandet” sätter sig som en klump i magen. Courtney bryter inte ny mark, men hennes texter är allmängiltiga och de flesta kan relatera till olycklig kärlek.

Öppningsspåret ”Rookie Dreaming” fångar allt som jag nämnt, men utan att bli deppig, självömkande eller svart, mer upplyftande och tröstande. Courtney kan beskrivas som en mer hoppfull Judee Sill, en av 70-talets alla bortglömda singer-songwriters (lyssna på underbara ”The Vigilante” från 1973). En överdos tog hennes liv 1979.

För den stora massan är Courtney helt okänd, men ett ständigt turnerande sedan 16-årsåldern och samarbeten med Damien Jurado – spelat gitarr i hans liveband – har gjort henne till ett aktat namn. Ryan Adams är ett stort fan.

Honest Life släpptes redan förra året i USA, men nu är det dags för den europeiska publiken. Och den 18 mars besöker Courtney Pustervik i Göteborg. Det blir garanterat en kväll att minnas och bokningen är ytterligare ett bevis för Woody Kims fingertoppskänsla. Eldsjälen bakom långlivade Gbg-klubben Woody West. Vi ses på västkusten. Boende i Malmö bör ta sig till Folk å Rock dagen innan.

[Loose Music, 20 januari]

8