Redaktionens favoriter v.51

Julie Byrne. Pressbild.
Julie Byrne. Pressbild.

Dan före dan bjuder precis som alla andra fredagar på en lista med redaktionens favoriter från veckan som gått!

Julie Byrne – ”Follow My Voice” (låt)

New York-baserade singer/songwritern Julie Byrne står för veckans mest gåshudsframkallande låt. ”Follow My Voice” är hämtad från kommande plattan Not Even Happiness som har release den 27 januari. Tidigare har magiska ”Natural Blue” släppts därifrån.

Maggie Rogers – ”Dog Years” (video)

En sak är säker och det är att 2017 kommer bli Maggie Rogers år. Nu har fina ”Dog Years” fått en lika förtjusande video gjord av Zia Anger (som även ligger bakom videon till ”Alaska”). Estetiken passar verkligen musiken som handen i handsken!

Bakers At Dawn – Bakers At Dawn (album)

Den här plattan har ungefär en månad på nacken, men eftersom den damp ner i vår mejlkorg under veckan får den komma med ändå. Malmöitiska Bakers At Dawn, utgivna på nya spännande bolaget Nytt Arkiv, gör bländande vacker musik. Här serveras brusig lo-fi-pop med ljuvliga melodier. Som klippt och skuret för kalla decemberdagar.

The Land Below – ”Merry X-Mas (War Is Over)” (cover)

Erik Lindestad aka The Land Below bjuder på fantastiska tolkningar med jämna mellanrum och den här John Lennon/Yoko Ono-covern är inget undantag. Julmyset kan nu börja på riktigt!

Grouper – ”I’m Clean Now” (låt)

Liz Harris bakom Grouper är sitt innersta jag. Ljudbilden är varmare än vanligt och kompletterar skivomslagets tropiska känsla perfekt. Musik som lyser upp vintermörkret.

King Gizzard & the Lizard Wizard – ”Nuclear Fusion” (låt)

Australiensiska King Gizzard & The Lizard Wizard släpper sin andra singel från kommande albumet Flying Microtonal Banana (släpps den 24 februari). Det första av fem album som planeras under 2017. 60-talsproggig verklighetsflykt. I dagarna har både Donald Trump och Vladimir Putin pratat om att förstärka sina kärnvapenarsenaler – mardrömmen vore om de lyckades knäcka kärnfusionens fullständiga potential.

ABRA – ”Bounty” (låt)

Tidigare i år släppte Atlanta-baserade ABRA suveräna EP:n Princess och nya låten ”Bounty” fortsätter att utforska R&B-genrens mörka och släpiga sidor. ABRA meddelade på twitter att hon bara ville lägga upp en ny låt, helt utan krav eller måsten. Det är bara att tacka och ta emot. För ungefär 6 år sedan postades den första låten på YouTube – förhoppningsvis har vi bara sett början.

Chance The Rapper & Jeremih – Merry Christmas Lil’ Mama (album)

Chance The Rapper och Jeremih gör det ända rätta och släpper en grym julmixtape strax innan jul. Det är fint att höra Chance namedroppa David Bowie i underbara ”I Should Left You”.

Erik Lundin – ”Flodhästar i Colombia” (låt)

Julveckan har varit en bra vecka för ny musik och Erik Lundins överraskningssläpp ”Flodhästar i Colombia” är inget undantag. Upphovsmannen beskriver låten som en alternativ julhistoria.

Co SONN – ”Gutter Dreams” (låt)

Vänersborgs-baserade Co SONN kanaliserar allt från Wild Billy Childish, Parquet Courts och Tyvek. Primalblues med småstadsångest.


Hannah Diamond – ”Make Believe” (låt)

Brittiska labeln PC Music var på väg att erövra världen för något år sedan men efterhand har utgivningarna, även om de är en del av ett intressant fenomen, framstått som begränsade och stöpta i samma form. Hannah Diamond är väl den som lyckats bäst att nå ut från den innersta kretsen och nya ”Make Believe” är utan tvekan en catchig poplåt, även om den inte är så annorlunda från vad vi hört därifrån tidigare. Likväl bra pop och en tveklös hit.