Hallå där… The Deer Tracks!

unnamed

Dagens bästa nyhet är att The Deer Tracks släpper överraskningsplattan Undersvik. Med anledning av detta tog HYMN ett snack med David Lehnberg – ena halvan i denna fantastiska electroduo som jämförts med storheter som The Knife och Sigur Rós.

Hur kommer det sig att ni valde att släppa Undersvik som en ”överraskningsplatta”?

– För mig personligen har det i allra högsta grad med det rådande världsläget att göra. Donald Trump är president i USA, ett rasistiskt parti skapat av nazister sitter i Sveriges riksdag och ett fullständigt vansinnigt och hjärtskärande krig i Syrien pågår. Människors rädsla och förtvivlan skjuter i nya oanade höjder. Allt är så trasigt och uppochnervänt att det kändes som att det var dags att bidra med någonting ljust och kärleksfullt. Skivan är som en liten protest för att visa att detta inte är någon värld vi vill ha. Vi vill ha en ljusare och kärleksfullare sådan. Så detta är vårt bidrag.

Kan du berätta lite om inspelningen av den?

– Efter att vi släppte The Archer Trilogy-serien (5 plattor) 2010-2013 så turnerade vi som galningar i USA, Asien och Europa. Vi var nog borta fler dagar och nätter än vi var hemma under de åren. Vi turnerade bokstavligen sönder oss själva. Det gjorde att vi behövde få testa att göra något annat. Något mindre förutsägbart och mer intuitivt och direkt. Så när vi hade varit hemma i Sverige i cirka två veckor bestämde vi oss att dra ut till Undersvik. Där hade vi fått tag på en gammal skolbyggnad som vi snabbt fyllde med våra instrument och diverse inspelningsapparatur.

”Vi turnerade bokstavligen sönder oss själva”

– Den här skivan var ett försök för oss att bryta oss ur något slags fängelse vi själv skapat för vår kreativitet. Under tio dagar och tio nätter skrev och spelade vi in lika många låtar. Vi behövde byta ut ramarna för vad som definierar vår musik och hur vi jobbade med den. Vi försökte fånga alla initiala idéer och inte överjobba låtarna. Vi ville att musiken och uttrycket skulle vara mer fritt och mindre stöpt i en viss form.

Hur tycker du att den skiljer sig från era tidigare släpp?

– Jag tycker att det hörs att den är friare och att vi vågar låta saker och ting vara och ta tid. Att vi fortsätter utveckla vårt eget sound mer och mer. Den har en helt annan direkthet, men är samtidigt mer avslappnad i sin ton.

Vad har ni för planer inför 2017?

– Nu har vi varit hemma och vilat upp oss och gjort en massa andra saker i några år. Jag upplever och tror att 2017 blir ett turbulent år där konst och kreativitet behövs mer än någonsin rent allmänt för att trotsa de mörka krafter som tillåts få fritt spelrum nu. Jag känner att vi musiker, artister och konstnärliga människor har ett ansvar och bör ta täten för en bättre värld med positiva värden – så vi kommer turnera och spela så mycket det bara går under 2017. Det blir ännu en turné i Asien, några festivaler i Skandinavien och vill man boka oss i Sverige så hittar ni oss via vår hemsida.

Lyssna på Undersvik nedan: