Album att se fram emot under 2017

Allison Crutchfield pressbild

Allison Crutchfield pressbild

2016 har varit ett år fyllt med starka albumsläpp. Gamla hjältar (Anohni, PJ Harvey, Nick Cave med flera) har visat att de fortfarande är vitala nog att göra fantastisk musik, samtidigt som vi hört mängder av sprängstarka debuter.

HYMN är övertygade om att 2017 kommer bli ett minst lika starkt albumår, och nedan listar vi några av anledningarna till att vi tror det.

JANUARI

Cherry Glazerr – Apocalipstick

Om Apocalipstick kommer uppfylla löftena från de strålande singlarna ”Told You I’d Be With The Guys” och ”Nurse Ratched” så lär det bli det bästa Cherry Glazerr har släppt ifrån sig hittills. Vi håller tummarna för att den utannonserade Europaturnén kommer leta sig till Sverige.

Run The Jewels – Run The Jewels 3

Run The Jewels fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Med ett gäng snygga singlar i ryggen är det svårt att tänka sig att den här skivan blir något annat än ett av 2017 års bästa hiphopalbum.

The Molochs – America’s Velvet Glory

Med signandet av The Molochs visar skivbolaget Innovative Leisure prov på sin stora fingertoppskänsla. Singlarna som hittills släppt är sextiotalsinfluerad garagepop av bästa sort – inte helt olikt andra Innovative Leisure-band som Allah-Las och Tijuana Panthers.

Allison Crutchfield – Tourist In This Town

På sin nya skiva verkar Allison Crutchfield (från P.S. Eliot och Swearin’) ha bestämt sig för att byta musikalisk inriktning. Singeln ”Dean’s Room” får oss att bli extremt nyfikna på hur albumet kommer låta.

Runtom Knuten – Buddy

Vi som har sett Runtom Knutens spelningar kan intyga att bandet bara blir bättre och bättre – och det lovar ju minst sagt gott inför albumsläppet. Buddy släpps på det alltid intresanta svenska indiebolaget Lazy Octopus.

Siri Karlsson – Shake Shake Love

Folkduon Siri Karlsson – består av Maria Arnqvist och Cecilia Österholm – fångar ett uttryck som skapar bilder. Att lyssna på bandets kommande skiva Shake Shake Love är som att befinna sig i en orörd naturskog, med träd som levt i hundratals år och som förhoppningsvis överlever mänsklighetens alla dumdristiga felbeslut. Fängslande och djupt fascinerande.

Angles 9 – Disappeared Behind The Sun

Jazzkonstellationen Angles 9 består av ett stort antal namnkunniga jazzmusiker, men projektet leds av multibegåvade Martin Küchen. Bland övriga musiker hittas giganter som Goran Kajfes och Johan Berthling. Aktuella singeln ”Equality And Death” kör över det mesta som släppts det senaste halvåret.

The xx – I See You

Aktuella singeln ”On Hold” tyder på en mer kommersiell riktning. Alla som samplar Hall & Oates klassiker ”I Can’t Go For That (No Can Do)” förtjänar en guldstjärna. Det ska bli spännande att ta del av nya albumet.

Ty Segall – Ty Segall

Ty Segall har gett ut så många album att han återigen släpper en självbetitlad skiva. Titlar är av mindre vikt, musiken spelar desto större roll. Nya singeln ”Orange Color Queen” drar åt det lågmälda, men oavsett om musiken kretsar kring stökig rock eller folkpop, blir slutresultat alltid bländande. Det går aldrig att avfärda multiinstrumentalisten från Laguna Beach.

Julie Byrne – Not Even Happiness

Amerikanska Julie Byrne är inget hushållsnamn i Sverige, men hennes kommande album Not Even Happiness har potentialen att ändra på detta faktum. Aktuella singeln ”Follow My Voice” ger en tassande känsla, men det hindrar inte Byrnes vackra folkpop från att beröra på djupet. Snarare tvärtom.

Priests – Nothing Feels Natural

Priests debut Bodies, Control, Money And Power var en rasande uppgörelse med det amerikanska samhället. Allting tyder på att Nothing Feels Natural kommer vara fylld av samma politisk ilska men musikaliskt har något hänt – den värsta skitigheten har slipats bort vilket får Priests noisiga punk att låta bättre än nånsin.

Xiu Xiu. Foto: Jonath Mathew/Rockfoto

Xiu Xiu. Foto: Jonath Mathew/Rockfoto

FEBRUARI

Xiu Xiu – FORGET

Det går aldrig att förutsäga hur ett Xiu Xiu-album kommer låta men att albumets första singel ”Wondering” plockar fram deras skeva popådra känns väldigt lovande.

Molly Burch – Please Be Mine

Kalifornisk solskenspop via gravallvarlig Austin-country. Molly Burch fick oss att stanna upp i julruschen och tänka på mjukare klappar med singeln ”Try” – första smakprovet från debutalbumet som Captured Tracks släpper i februari. Ungefär allt som är kul med Lambchop utan allt det tråkiga.

Säkert! – Däggdjur

Det är mer än fem år sedan Annika Norlin senast släppte musik under namnet Säkert! och projektets tredje album mixas just nu i Hansa-studion av Annika och Henrik Oja. ”Isarna”, från Facit (2010), utsågs av SVT:s Babel till den bästa svenska låttexten genom tiderna, men om någon ändå skulle ifrågasätta Annikas färdigheter som textförfattare så kan hen bara slå upp valfri sida i boken Texter. Case closed.

Chinese Man – Shikantaza

Det franska hiphopkollektivet Chinese Man fortsätter skapa sin originella hiphophybrid. Den första singeln (”Liar”) från det kommande albumet vittnar om ett Chinese Man i lika god form som kollektivet var på förra årets The Journey.

INVSN – The Beautiful Stories

Umeåkvintetten har redan släppt singeln ”Immer Zu” från The Beautiful Storires, deras fjärde i ordningen. För första gången sjunger de uteslutande på engelska och de nya låtar som INVSN framförde på förra årets turné med The Soft Moon vittnar om att det här mycket väl kan vara deras hittills bästa släpp.

The Tarantula Waltz – Blue As In Bliss

Göteborgsetiketten Woah Dad! har knutit till sig The Tarantula Waltz och efter att ha hört Markus Svenssons nya skiva är det omöjligt att inte ha med Blue As In Bliss på denna lista. Tidlös musik som förhoppningsvis kommer att hitta en storpublik.

The Bats – The Deep Set

I februari kommer nyzeeländska The Bats nionde album. Detta legendariska indiepopband var med att forma skivbolaget Flying Nuns sound redan för 30 år sedan och är nu åter hemma på bolaget – i god form. Första singeln ”Antlers” låter sådär förtrollande som de gjorde 1995, eller 1985 för den delen.

The Courtneys – The Courtneys II

Vancouver-trion The Courtneys är på gång med sitt andra album och första smakprovet ”Silver Velvet” ger mersmak. Kommande skivan släpps på Flying Nun och med tanke på ljudbilden har de hamnat helt rätt.

Tim Darcy – Saturday Night

Amerikanska Ought hyllades stort för debutalbumet More Than Any Other Day och deras spelning på Way Out West golvade alla som var på plats. Nu har frontmannen Tim Darcy satsat på en solokarriär och Velvet Underground-doftande ”Tall Glass Of Water” har bubblat en hel del på internet.

Slowgold – Drömmar

Efter ett år som präglats av samarbeten och supportgig med bland andra Hurula, Ebbot Lundberg, Peter Morén och [ingenting] är det hög tid att Amanda Werne och hennes musikaliska alias får stå i centrum. Steget från lilla Gaphals till Playground skapar givetvis förväntningar. Efter att ha tjuvlyssnat på delar av kommande Drömmar, uppföljaren till förra årets Glömska, vågar vi lova att de infrias och mer därtill.

Sarah Bethe Nelson – Oh, Evolution

Burger Records-signade Sarah Bethe Nelson låter sin musik sväva fritt och senaste singeln ”Haze” påminner om låttiteln. En av San Franciscos bäst bevarade hemligheter.

Ossler. Foto: Elin Bryngelson, Rockfoto

Ossler. Foto: Elin Bryngelson, Rockfoto

MARS

Hurray For The Riff Raff – The Navigator

Alynda Segarras Hurray For The Riff Raff har tidigare varit tydligt rotad i americana-traditionen. På det nya albumet The Navigator tillåter sig bandet att utforska helt andra stilar, något som märks tydligt på den enda låt som hittills släppt, den latinodiscoinfluerade protestlåten ”Rican Beach”.

The Jesus And Mary Chain – Damage And Joy

Första nya skivan på 18 år för bröderna Reid och förväntningarna är höga. Bandet har precis släppt första singeln ”Amputation”.

Hater – You Tried

Malmöbandet Hater har hypats flitigt sen starten, bl.a. av oss på HYMN. Med all rätt – varje låt de har släppt har levt upp till hyllningarna. Nästa år släpps debutalbumet och förhoppningsvis kommer även det bli fantastiskt.

Ossler – TBA

Thåströms gitarrist och gnisselmakare Pelle Ossler släpper i mars sitt sjunde album i eget namn, uppföljaren till den grymma Stas från 2013. Det kommande albumet framfördes tidigare i år på Stockholm Music & Arts och omnämndes i Sonic som en av årets bästa konsertupplevelser.

The Magnetic Fields – 50 Song Memoir

The Magnetic Fields elfte album är ett självbiografiskt konceptalbum som handlar om låtskrivaren Stephin Merritts femtio första år i livet. För den nyfikne finns redan en sampler med fem av låtarna att lyssna till på Spotify.

The Moonlandingz – Interplanetary Class Classics

Fat White Family går från klarhet till klarhet på sitt alldeles egna – djupt kaotiska – sätt. Tillsammans med Eccentronic Research Council har bandet skapat projektet The Moonlandingz. ”Black Hanz” från det kommande albumet låter som en tyngre och mer elektronisk version av Fat White Family och lovar extremt gott inför släppet.

Grandaddy – Last Place

Bakom Grandaddy hittas Jason Lytle. En av den amerikanska alternativmusikens vackraste röster. Grandaddys album The Sopthware Slump från 2000 är en modern klassiker – de nya låtarna har en bit kvar, men spår som ”Way We Won’t” och ”A Lost Machine” sätter ändå ribban högt.

Rotten Mind – Rotten Mind

I januari släpper poppunkbandet Rotten Mind sin nya singel ”Things I Can’t See” och i mars är det dags att följa upp debutalbumet I’m Alone Even With You. Bandet utlovar raka låtar med klistriga refränger.

The Dahmers – In The Dead Of Night

The Dahmers är ett av Sveriges bästa liveband och deras Jay Reatard-doftande låtar sätter kroppen i rörelse. Aktuella singeln ”Blood On My Hands” får den mest stillsamme punkrockare att lämna barens trygga famn. Redan nästa månad släpps EP:n Nightcrawler. 

Temples – Volcano

Senaste singeln ”Certainty” vittnar om ett Temples som lämnat sin sextiotalsdyrkan bakom sig. Med en ny ljudbild och en ny stil ska det bli extremt intressant att se vad som Temples kokat ihop till sitt andra album.

Säkert. Foto: Rebecca Carlgren

Säkert. Foto: Rebecca Carlgren

APRIL

Castlewoods – Penguin

Göteborgsbaserade folkrockbandet Castlewoods älskar pingviner – titeln behöver därför ingen närmare förklaring. Singlarna ”Born To Burn”, ”Sing For You” och ”Save My Soul” lovar gott inför debutalbumet.

UTAN SLÄPPDATUM

Fleet Foxes – Ylajali

Robin Pecknold med vänner har lovat att 2017 ska bli deras år. Hur som helst verkar Helplessness Blues – släpptes 2011 – få en uppföljare. Det blir gruppens tredje album i ordningen.

Dolce – Av liv och grönska

Umeå-duon Dolce har tillsammans med Mattias Glavå (Dungen) omformat sin ljudbild och nya singeln ”Säg nåt vanligt” är bedårande i sin folkpoppiga enkelhet. Ett spår som andas 60-tal och soldränkta sommardagar. Passande musik för ett glas vin i en lummig lund. Texten präglas dock av vemod och meningen ”Jag borde kanske vara glad för dig” säger det mesta. HYMN längtar efter debutalbumet.

Knifven – Brinner

I januari släpper punktrion Knifven sin nya singel ”Brinner” och det är även titeln på bandets andra och kommande album. Uppföljaren till förra årets Skuggfigurer.

Agent Blå – TBA

Än så länge vet vi inte så mycket om Agent Blås kommande album, men eftersom singlarna ”Strand” och ”Frustrerad” är små mästerverk så väntar vi spänt.

Sista Bossen – TBA

Malmöbandet Sista Bossen spelade in sitt nya album under tre dagar med Joakim Lindberg (som arbetat med bl.a. Arre! Arre!, RA, Hey Elbow och Hater). Resultatet sägs överträffa debuten och i vår får vi reda på om det är säljsnack eller sanning.

Straight Arrows – TBA

Australienska garagegruppen Straight Arrows har lyckats överträffa sig själva gång på gång. Nästa år kommer ett nytt album, ännu utan titel, som säkert kommer imponera igen. Särskilt av första singeln ”Turn Me Off” att döma. Kommer ut på Rice Is Nice.

Gamla Pengar – TBA

Trots att Gamla Pengar alldeles nyss släppte EP:n Ingen kan göra allt – men alla kan dra åt helvete ska de enligt en intervju med Hymn spela in och släppa ett nytt album redan nästa år. Att Göteborgs bästa band inte skulle lyckas matcha den Manifest-vinnande albumet Här kommer kriget från 2014 ses som en smärre omöjlighet.

Gorillaz – TBA

De animerade superstjärnorna gör sig redo för en ny skiva som bland annat väntas gästas av De La Soul, Snoop Dogg, Vic Mensa, och Jean Michel-Jarre.

Honeymilk – TBA

Nu för tiden är Stockholmsbaserade Honeymilk en duo. Bakom namnet hittas Marcus Admund och Nikki Nyberg, vars senaste singel ”The Nothing New” blandar The Beach Boys med Popsicle. I denna låt möts det amerikanska och brittiska för att forma en gudomlig enhet. HYMN ser fram emot  duons kommande album. Birds Records kommer med största säkerhet att förgylla 2017 på samma sätt som 2016.

Makthaverskan – TBA

Att Makthaverskans tredje album kommer bli ett av 2017 års mest intressanta känns inte som en högoddsare. Med två starka album bakom sig är det dags för bandet att återigen bevisa varför de förtjänar hypen som omgärdar dem.

Isak Sundström – TBA

2016 har på många sätt varit Pascals år. Nästa år släpper sångaren Isak Sundström sin solodebut och med tanke på kvalitén både hos Pascal och hans andra projekt Skriet ska det bli extremt intressant att se vad han skapar i eget namn.

Mura Masa – TBA

Brittiska producenten, multiinstrumentalisten och låtskrivaren Alex Crossan kallar sig för Mura Masa när han gör musik. 2017 är det äntligen dags för ett första studioalbum från detta geni och om det matchar senaste singlarna ”Love$ick” och ”What If I Go?” kommer det låta som en dröm.

Tilde – TBA

Stockholmsbaserade Tilde är aktuell med storslagna singeln ”The Goodbye” och alla som är intresserade av välskriven pop bör hålla utkik efter debutalbumet som släpps någon gång under 2017. En skiva som blandar listpop med traditionella jazzinfluenser.

Skander – TBA

Den Göteborgsbaserade rapparen Skander planerade att släppa sitt debutalbum i höstas, men vi väntar fortfarande. Vi håller tummarna för våren 2017. lyssna på singeln ”Nu (Don’t Panic)”.

The Presolar Sands – TBA

I vår släpper Lazy Octopus-signade The Presolar Sands sitt debutalbum – skivan är inspelad i Cobra Studio ihop med Martin ”Konie” Ehrencrona. Lyssna på fantastiska singeln ”Voodoo Ritual” och önska dig att våren kommer snabbt.

Solen – TBA

Gävlebandet Solen är aktuella med singeln ”Miljonär”. Nu önskar vi oss ett nytt album.

HAIM – TBA

Los Angeles-bandet HAIM jobbar på uppföljaren till 2013 års debutalbum Days Are Gone. Det fanns förhoppningar om att skivan skulle ha släppts i höstas, men nu får vi hålla tummarna för att trion blir klara under första halvan av 2017.

Maja Gödicke – TBA

Göteborgsbaserade Maja Gödicke har haft ett bra år med singlar som ”Blå” och ”Rokoko”. Nu senast hördes hon tillsammans med Farväl till ungdomen – deras gemensamma jullåt ”En vinternatt” har spelats flitigt på HYMN-kontoret. Och alldeles nyligen meddelade Gödicke att ett debutalbum är på gång. Omniana – samlade äldre låtar i kassettform – bör givetvis inte glömmas bort i sammanhanget.

Ride – TBA

Legendariska shoegaze-bandet Ride återförenades 2014 och nyligen avslöjade medlemmarna att de kommer att släppa ett nytt album under 2017. Den första skivan på 20 år. Vågar vi hoppas på en ny klassiker i samma anda som 1990 års Nowhere? Nja, det är nog bäst att tona ner förväntningarna. Ändå spännande.

Real Estate – TBA

Tidigare i år meddelade New Jersey-bandet Real Estate att gitarristen Matt Mondanile/Ducktails hoppat av – ersättaren Julian Lynch är dock ingen försvagning. Med tanke på förändringarna ska det bli spännande att höra vad som väntar runt hörnet – fram till medlemmarna presenterar nytt, kan ni lyssna på Alex Bleekers aktuella soloskiva Bet Your Ass.

Ariel Pink’s Haunted Graffiti – TBA

Musikhistorien har gett världen ett stort anta udda sångfåglar och Ariel Pink är en av de mest framgångsrika. Nu har Los Angeles-artisten twittrat att uppföljaren till 2014-års Pom Pom kan vara i görningen. Än så länge är det mesta höjt i dunkel.

Spiritualized – TBA

Nästa år firar Spiritualizeds klassiska album Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space 20 år och i samband med detta planerar sångaren och bandets ledstjärna Jason Pierce att släppa ett nytt album. Pierce hintar om att det blir gruppens sista.

Silverbullit – TBA

Är det någon idé att hoppas på ett av Göteborgs främsta rockband? Förmodligen hinner Jocke Berg tröttna på solokarriären innan gruppens utlovade album släpps.