Årets bästa album 2016: plats 1 + hela listan

vinnaren

Då har vi kommit fram till plats nummer 1 på årets albumlista och i topp hittar vi en av musikhistoriens giganter – en som tyvärr inte är med oss längre. Listan i sin helhet hittas längre ner på sidan.

1. David Bowie – Blackstar

David Bowies mediatystnad avbröts genom en fråga, var är vi nu? Singeln ”Where Are We Now?” – första studiomaterialet sedan 2003 – gav bilden av en person som levt länge och som visste att framtiden är kortare än det som varit. Slutet närmade sig, men vid denna tidpunkt fanns ingen tidsbestämmelse. Bowie hade dock endast tre år kvar att leva. Tre år och två dagar för att vara exakt.

Singeln släpptes på Bowies födelsedag den 8 januari 2013. Utan förvarning. Låten hyllades och blev en symbol för upphovsmannens återkomst, och comeback-albumet The Next Day omskrevs för sin vitalitet. Bowie stod återigen i centrum. Mellan 2013-2016 fick emellertid Brixton-legenden sin dödsdom. I likhet med nämnda singel släpptes Blackstar på sångarens födelsedag – två dagar senare kom dödsbeskedet.

Bowie kunde inte förutse sin egen död, än mindre stoppa cancercellernas brutala nedbrytningsprocess. The Next Day blev ett sätt att visa sig stark – jag är inte död. Avskedsalbumet – om nu Bowie uppfattade albumet så – visade på än mer styrka, där slutsaten blev att jag kommer att dö. Utifrån dessa premisser skapade Bowie ett av sina bästa album. Och vetskapen om livets förgänglighet präglar låtar som ”Blackstar”, ”Lazarus” och ”Dollar Days”.

Döden och tiden.

Båda dessa teman har funnits med ända sedan Bowie startade karriären, men på Blackstar dras de till sin spets; textrader om att aldrig få återse den engelska landsbygden kläs i porlande jazztoner och videon till ”Lazarus” blir till ett sista framträdande. Johan Rencks grammisnominering för bästa video kan inte bli något annat än en vinst.

Att Bowie avled i samband med releasen, tillför en extra dimension, men det finns fler faktorer som gör denna skiva till en klassiker. Det är exempelvis svårt att hitta ett mer genomarbetat album 2016, en skiva som drivs av samma nyfikenhet. Oavsett den övergripande dysterheten, går det inte att undvika spelglädjen som genomsyrar samtliga sju spår. Viljan att ständigt utmana sig själv fanns med ända till slutet. Bowie förblev en sann visionär.

1. David Bowie – Blackstar
2. Beyoncé – Lemonade
3. Iiris Viljanen – Mercedes
4. Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree
5. PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project
6. Whitney – Light Upon The Lake
7. Anderson .Paak – Malibu
8. Mitski – Puberty 2
9. Frank Ocean – Blonde
10. DIIV – Is The Is Are

Mer om skivorna på plats 10 – 2

11. Hurula – Vapen till dom hopplösa
12. ANOHNI – HOPELESSNESS
13. Car Seat Headrest – Teens Of Denial
14. Heron Oblivion – Heron Oblivion
15. Swans – The Glowing Man
16. Emma Ruth Rundle – Marked For Death
17. 40 Watt Sun – Wider Than The Sky
18. Little Jinder – Allting suger
19. Rihanna – ANTI
20. Frida Hyvönen – Kvinnor och barn
21. Angel Olsen – My Woman
22. Death Valley Girls – Glow In the Dark
23. Weyes Blood – Front Row Seat to Earth
24. Deftones – Gore
25. Saul Williams – MartyrLoserKing

Mer om skivorna på plats 25 – 11

26. Nothing – Tired of Tomorrow
27. Eerie Wanda – Hum
28. Gallant – Ology
29. Adam Torres – Pearls to Swine
30. Black Mountain – IV
31. Youth Code – Commitment to Complications
32. deadmau5 – W:/2016ALBUM/
33. Veronica Maggio – Den första är alltid gratis
34. Solange – A Seat at the Table
35. Savages – Adore Life
36. Bon Iver – 22, A Million
37. Hannah Williams & The Affirmations – Late Nights & Heartbreak
38. Okkervil River – Away
39. Russian Circles – Guidance
40. Big Thief – Masterpiece
41. Desert Mountain Tribe – Either That or the Moon
42. Ultimate Painting – Dusk
43. Islands – Taste
44. Blood Orange – Freetown Sound
45. The Radio Dept. – Running Out Of Love
46. Niki & The Dove – Everybody’s Heart Is Broken Now
47. Levitation Room – Ethos
48. Halshug – Sort Sind
49. Schoolboy Q – Blank Face
50. Frankie Cosmos – Next Thing

Mer om skivorna på plats 50 – 26

Spellista med en låt från alla bidrag på listan samt de som var med på vår EP-lista