Uppriktigt och trovärdigt – Ryan Adams släpper ny singel

Foto: Nora Lorek/ Rockfoto
Foto: Nora Lorek/ Rockfoto

På många sätt är 1989 (2015) Ryan Adams skilsmässoalbum. Taylor Swifts skiva med samma namn från 2014 hjälpte tydligen Ryan Adams i den första fasen av hans och Mandy Moores separation. När Ryan Adams sedan, låt för låt, spelade in och gav ut sin version av 1989 var det som att Taylors ord och melodier till stora delar stämde överens med hur han själv upplevde uppbrottet.

På sitt kommande album Prisoner sätter Ryan Adams för första gången själv ord på alla de känslor och tankar som återstod när bläcket på skilsmässopapperna sedan länge hade torkat. Låttitlar som ”Haunted House”, ”To Be Without You”, ”Broken Anyway” och ”We Disappear” skvallar om vad som komma skall. Så även albumets förstasingel ”Du You Still Love Me?” som tar vid där Ryan Adams (2014), hans senaste album med egenskrivet material, slutade.

”Another year will pass
I will count the days.”

Ingen har väl någonsin ifrågasatt att Ryan Adams faktiskt menar vad han sjunger? Inte heller ”Do You Still Love Me?” lär göra nämnda frågeställning relevant. Den flitigt använda liknelsen ”hen sjunger som om hen hade en revolvermynning mot tinningen” känns alltid blek i Ryan Adams-sammanhang. Det är som bekant många fraser som fungerar betydligt bättre på engelska än på svenska, och låttiteln tillika refrängen är just en sådan. Men Ryan Adams lyckas få refrängen att låta uppriktig och trovärdig – så som bara Ryan Adams kan.

Prisoner släpps den 17 februari på Ryan Adams egna skivbolag PaxAm.