Hallå där… Fatal Casualties!

SEJA15_FC_Filter

I förra veckan släppte den experimentella svenska industriduon Fatal Casualties sin andra fullängdare Filter. Barndomsvännerna Stefan Ljungdahl och Ivan bildade bandet redan 1986 och sedan återföreningen 2010 har de karvat ut en helt egen nisch inom den mörka elektroniska musiken med suggestiva ljudbyggen och abstrakt cut-up-lyrik. HYMNs Anton Lindskog ställde några frågor.

Ni har gått mot ett mer ”organiskt” sound på nya Filter jämfört med den helt elektroniska föregångaren.

Stefan: – Största skillnaden är att vi har jobbat mer med analoga synthar och spelat ”live” i studion i större utsträckning. Det har gett ett lite mer levande sound men vi har ändå varit måna om att det ska låta som Fatal Casualties .

Ivan: – Soundet på Filter är en naturlig utveckling för oss.

Första singeln heter ”Jag är inte rädd för dig, men jag är rädd för vad du gör med mig”. Vad anspelar det på?

Stefan: – Det var ursprungligen en arbetstitel som jag använde till låten. Ivan skrev sedan texten och titeln behölls.

Ivan: – Det är en vacker titel som får mig att tänka på kärlek. Men texten handlar om alkohol.

Vad inspirerar Fatal Casualties?

Ivan: – Jag blir inspirerad av bilder och fotografier som berör. När jag läser något bra, vackert eller sorgligt som får mig att börja tänka. Dokumentärfilmer, i princip allt som berör på något sätt. Inspirationskällan är oändlig.

Stefan: – Musikaliskt sett så är hela vår arbetsprocess inspirerande i sig. Man överraskas och inspireras av varandras idéer.

Det spekuleras i en eventuell möjlighet för Fatal Casualties att öppna för Depeche Mode under kommande Global Spirit-turnén. Hur gick det till egentligen?

Ivan: – Ingen aning. Kanske envishet? Vi kan inte säga mer om det just nu…