Hallå där… Cat Princess!

catprincess

Musikaliskt hämtar Uppsala-kvintetten Cat Princess lika mycket inspiration från arty 80-talspop som modern lo-fi. Har du sett dem live så vet du att deras spelningar är synonyma med oberäknelighet.

Den 9 december släpps deras debut-EP Please Me men redan nu kan du tjuvlyssna på låten ”Take a Ride” här på HYMN. Vi passade även på att mejla lite med bandet.

Hej Cat Princess! Hur lärde ni alla känna varandra och vad drev er till att bilda det här bandet ihop?

– Sent på nyårsnatten förra året gick Robin ut på Facebook och skrev att Cat Princess skulle göra storartad debut på hans födelsedagsfest ett par dagar senare. Vi hade grunden till ett par låtar men saknade en trummis. Som tur var hade Robert träffat Victor på en efterfest några veckor tidigare och lyckades lura med honom i bandet. Spelningen gick bra men att Robin skulle klara av att spela gitarr, sjunga och samtidigt låsa upp mobilen för att läsa texterna även på framtida gig kändes inte optimalt. Victor föreslog istället hans polare Nils som sångare och menade att han var en oslipad frontmansdiamant. Det var en bra lösning

Ni har nu existerat som band i snart ett år, hur har er bild av Cat Princess utvecklats under den tiden?

– I takt med att vi har lärt känna varandra bättre har vår kemi både på scen och i låtskrivandet utvecklats.

”I takt med att vi har lärt känna varandra bättre har vår kemi både på scen och i låtskrivandet utvecklats”

Om Cat Princess inte hade varit ett band, vad hade ni gjort då?

– Vi hade tillverkat brädspelet ”Jobbigt eller hjälpsamt?”. Det går ut på att man får rösta på om en handling är jobbig eller hjälpsam. Till exempel om en person håller upp dörren för dig trots att du är tjugo meter bort eller om den långa personen bredvid dig på Ica tar ner flingpaketet du sträcker dig efter (och egentligen når) och ger dig det med ett fånigt leende. Vi kanske till och med hade sålt in det till TV4! David Hellenius spelar upp sketcher och Robert Wells och Babben får svara.

takearide

Vad brukar influera er till att skapa? Är det några särskilda teman eller känslor som återkommer i er musik?

– Att se andra band. Antingen känner man att man kan göra det bättre själv eller så blir man avundsjuk och vill göra något lika bra. Av någon anledning är rymden ett återkommande tema. Det är en bra plats att hämta metaforer ifrån.

Ni är för tillfället utspridda mellan Stockholm och Uppsala, vilka skillnader upplever ni när det kommer till musikscenerna de olika städerna emellan?

– Stockholm har jättemånga fina ställen och jättemånga band. I Uppsala finns det knappt några scener kvar vilket är jättetrist. Bara i år har säkert hälften försvunnit. Det finns en del bra band men det är nog Uppsalahardcore som är närmast av att ha en scen.

Nu är ni bland annat aktuella med singeln ”Take a Ride” som har världspremiär här på HYMN. Kan ni berätta lite om låten och hur den kom till?

– Det var en av låtarna vi spelade på Robins fest! Då var den mer ökenrockig, lite som Allah-Las och helt instrumental. Det kan nog fortfarande höras trots att den är mer disco nu. Trots att vi har gjort om den flera gånger har den hela tiden behållit den där känslan av ett bra sväng.

Premiärlyssna på ”Take a Ride” nedan: