The Last Shadow Puppets – The Dream Synopsis EP

I ett utkast inleddes den här recensionen med anteckningen: ”Beskrivning av bandet: Alex Turner är cool och spelar tamburin”. Det blir lätt lite ytligt med supergrupper. För trots att The Last Shadow Puppets presterat väl godkänt på albumfronten är det deras småironiska framtoning, snarare än deras musik, som tagit huvudrollen.

Som i Youtube-klippet där Miles Kane har svart kulturskribent-polo, Alex Turner bär Elvis-mundering och en internetanvändare har tagit på sig att ordagrant översätta bandets rock till spanska (”Malas costumbres/Cachorrito enfermo”). Nu har dock fler lager av detta musikaliska projekt uppenbarat sig.

Britternas The Dream Synopsis EP är, enkelt sammanfattat, en studioinspelad portfolio bestående av coverlåtar som framförts ute på turné. Detta inramat av två alternativa versioner av spår från skivan Everything You’ve Come to Expect som släpptes i april.

Tolkningen av ”Les Cactus” uppnår inte riktigt samma intensitetsnivå som Jacques Dutroncs original. Å andra sidan finns det väl inom populärkulturen bara ett enda tidigare exempel på någon som haft en lika energisk utstrålning – NileCity-karaktären Nate Dogg.

Efterföljande ”Totally Wired” och ”This Is Your Life” är hyfsat trogna sina förlagor, Leonard Cohen-covern ”Is This What You Wanted” alldeles förträfflig.

Som enskilda låtar lär spåren på The Dream Synopsis EP få leva en relativt undanskymd tillvaro i The Last Shadow Puppets diskografi. Tillsammans är de däremot ganska spännande. Det går att peka ut åtskilliga referenser, mängder av stämningar, som återfinns i indierockarnas egen musik. Genom bandets val av sånger att tolka får man som lyssnare följa med på en resa rakt in i The Last Shadow Puppets kreativa idévärld. Varje låt representerar en bit av det som är gruppen.

Versionen av David Bowies ”In The Heat Of The Morning” (2008) förblir Kanes och Turners snyggaste cover-ögonblick, men tolkningarna på The Dream Synopsis EP berättar på ett helt annat sätt en historia om var The Last Shadow Puppets kommer ifrån samt var de befinner sig just nu.

[Domino, 2 december]

6