25 artister på 25 bokstäver – Del X

19-årig sångare i Xtraverts i Malcolm Mclarens butik SEX: "All my money goes on clothes". (Ur tidskriften Honey, 1976.)

19-årig sångare i Xtraverts i Malcolm Mclarens butik SEX: ”All my money goes on clothes”. (Ur tidskriften Honey, 1976.)

I tredje delens av HYMNs serie med spellistor på tema alfabetet tacklar Krister Bladh den svåra bokstaven X. Inte undra på att det har dragit ut på tiden – denna gång räckte det inte med den gamla trofasta hårddisken, utan flera timmars sökande skulle till.

Finns det några band på X? Jo X från Los Angeles såklart. Och Xzibit. Och naturligtvis en drös artister som antigen gör techno, dubstep eller trance. Men bland de genrer som jag oftast lyssnar på verkar det mest vara punkband som använder sig av bokstaven. Kanske för att den representerar något förbjudet, som i ”X rated” på engelska. Dessutom är X:et en symbol inom straight edge-rörelsen, som till exempel ritas på händerna för att visa att man vägrar droger och alkohol.

Problemet med att hitta artister på X har verkligen lyft fram de tillkortakommanden som streamingtjänsterna har. Spotify kan till exempel inte visa alla artister som börjar på en viss bokstav. Söker man på X får man mest upp vidriga samlingsskivor med lättklädda omslag.

Räddningen kom från en riktig old-school tjänst som heter 45cat – en site som är ungefär som Discogs men utan möjlighet att sälja och endast för singlar. Kan det bli mer nördigt? Här kan man bläddra efter begynnelsebokstav och på sätt hitta alla singlar med artister på X som användarna har registrerat. Det fanns inte oerhört många, så efter några timmar på Youtube hade jag hört alla.

En tog dock ett par månader att söka upp, nämligen en experimentell punksingel av Xanadu som jag först trodde Ron Asheton medverkade på. Honom kunde man se häromdagen då dokumentären Gimme Danger hade premiär. Regissören Jim Jarmusch har dock valt att fokusera på hans lite mer kända band The Stooges.

Den bästa upptäckten var utan tvekan ett annat band som också hette Xanadu och som ni kan höra allra sist i podcasten.

X – ”Soul Kitchen”

Det absolut mesta bandet på X. I Los Angeles, på slutet av 70-talet, frodades punkscenen med band som Dead Boys och just X. X släppte ett album med samma namn som hemstaden och som vid det här laget blivit synonymt med mörk storstad och röda baklyktor.

X-Pulsion – ”Heaven Only Knows”

Belgiskt punkband och det första exemplet på ett bandnamn som ska läsas som ”ex-” men stava med enbart x. Finns på en split-EP med bandet Streets, som kom 1978. Låten är såklart en Shangri-Las-cover.

Xanadu – ”Timebomb”

Släppt 1979 men låter flera år äldre. Experimentell punk som kunnat vara ett amerikanskt The Fall eller Birthday Party. Det visade sig att Ron Asheton hade väldigt lite med singeln att göra trots att han nämns på omslaget, som finns i minst fem versioner. En vänlig själ har lagt upp två av låtarna på Youtube nu.

X-Men – ”Spiral Girl”

Ett av två band med detta namn på listan. X-Men var ett skevt indieband från England som gjorde en ynka singel för ett bolag som 10 år senare skulle hamna på allas läppar. Creation började som en indielabel med band som The Loft, Biff Bang Pow! och The Jasmine Minks. Oasis och My Bloody Valentine körde senare både dem och hela britpop-vågen i graven. Andra sidan av den här singeln är en cover av Zakary Thaks garage-klassiker ”Bad Girl”.

Xray Eyeballs – ”Nightwalkers”

Ett New York-band med gitarristen från Golden Triangle som släppt musik på fina skivbolag som Night People, Hozac, Hardly Art och Kanine. ”Nightwalkers” är somrig beachpop och finns på första albmet (upptäckte precis att de gjort två!).

X Mal Deutschland – ”Schwarze Welt”

Brukar inte lyssna så mycket på goth, men visst gillar jag Dead Can Dance och annan mörk postpunk. Bandet bildades av ett gäng kvinnliga musiker i Hamburg och denna deras första singel from 1980 påminner en hel del om samtida LiLiPuT från Schweiz (som tidigare hette Kleenex).

X-Defektors – ”Why Free Myra Hyndley”

Från samma år och ännu ett ”ex-namn”. Ett spår från de numera klassiska punk-samlingarna Messthetics – gillar du den här låten av X-Defektors måste du lyssna på alla volymer, tro mig. Låten är faktiskt en svarslåt på ett tänkt släpp av bandet Moors Murderers (som innehöll framtida medlemmar av The Pretenders och Visage), men är betydligt mer känd än originalet idag.

The X-Cellents – ”Hang Ut Up!”

Garage från det klassiska året 1966. Låter lite som ”Alley Oop” (av bl.a. Beach Boys) och tusen andra låtar. Läs mer om bandet här.

X-Teens – ”Nothing Left to Say”

Powerpop från ett bortglömt amerikanskt band (trots att de släppte två album). ”Nothing Left to Say” är från deras andra singel, från 1982 och definitivt de bästa de gjort. Finfint riff i introt som sedan går direkt till refrängen, enkelt men effektivt.

The X-Men – ”Believe Me”

Ett annat X-Men då. Amerikanska bolaget IGL släppte en drös helt fantastiska folkrocksinglar på 60-talet. Detta är en av dem, med en marginellt snabbare a-sida. Vill du höra mer moody garage med 12-strängade gitarrer rekommenderar jag samlingen The IGL Story – Folkrock. Serietidningen X-Men var min favorit när jag var liten, men visste du att den faktiskt funnits ända sedan 1963?

The XL’s – ”Ruined World”

Faktiskt blev det mer moody garage redan här, så du kanske inte behöver leta upp den där samlingen. Från Indiana, 1966, mer info än så verkar inte finnas. Om du ändå är intresserad av samlingar så finns denna på Bury My Body Vol. 2.

XS-Energy – ”Horrorscope”

Tillbaka till punk med kompakta gitarrmattor på XS-Energys första singel. Två andra låtar av bandet finns på samma volym av Messthetics som X-Defektors.

X-Ray Spex – ”Let’s Submerge (demo)”

Antagligen det mest kända bandet på listan, eller i alla fall det som hamnade högst upp på listorna. Hiten ”Oh Bondage!” hör man fortfarande då och då på popklubbar. Men egentligen är deras album lite överproducerat och den ursprungliga studiodemon är långt mycket bättre. Dessa versioner, inklusive ”Let’s Submerge” återfinns som extramaterial till återutgåvan av Germfree Adolescents.

X – ”Lipstick”

Ännu ett band med namnet X, detta från Australien. De släppte flera album, men denna låten är från debuten Aspirations, inspelad 1979. En av de lugnare låtarna på plattan, resten låter faktiskt väldigt likt svenska Viagra Boys som debuterade i år.

The Xtras – ”Got No Money”

Frågan är om det bara är en dålig mp3-fil eller om inspelningen verkligen lät så här trashad. Vissa band, som t.ex. japanska Guitar Wolf, har verkligen ansträngt sig för att uppnå det här soundet. Men antagligen rör det sig här bara om en billig hemmaproduktion (OBS lyssna med hörlurar eller riktiga högtalare, annars får du ont i huvudet).

X Factor – ”Fuck You Nazi Punks”

Två medlemmar av bandet ovan bildade senare X Factor, och då talar vi fortfarande 80-tal – långt innan talangshowen med samma namn introducerades. Med den här låten hade de nog ändå kommit sist i tävlingen. Kan det vara ett sammanträffande att den låter nästan exakt som Dead Kennedys ”Nazi Punks Fuck Off”?

Xtraverts – ”Blank Generation”

En ovanligt poppig låt av punkbandet Xtraverts, en svår singel att få tag på. Inte så konstigt med tanke på att de var ett av Englands första punkband. Det sägs till och med att Johnny Rotten fick idén till sin frisyr från sångaren i bandet! Frågan är om de hört Richard Hells låt ”Blank Generation” som kom året innan?

X-ing School – ”Lazy Babies”

Mina vänners riot grrrl-projekt som utmynnade i en demo och några spelningar. De tog namnet från de amerikanska gator där det varnas för övergångsställe vid skola. Uttalas alltså ”Crossing School”. Detta var deras bästa låt och handlar om min och deras generation: 80-talisterna.

X-Ray Fiends – ”Emerald Green Beat Machine”

Ett band från Auckland, Nya Zeeland, som spelar rå garage-punk. Den här låten är från deras första album, men de har precis släppt en ny EP där de bland annat sjunger om Jimmy Saville.

X’lents – ”Psychedelia”

Mumbai, Indien, 1970. Mentolcigarettmärket Simla ordnar ett Batte of the Bands för att marknadsföra sig. De släpper senare en samlingsskiva med namnet Simla Beat 70, där bland annat X’lents är med. Det allra mest osannolika med konceptet är att de gör om det igen året därpå!

Xciters – ”Upsetter”

Svänging garagelåt med fint solo på 12-strängad gitarr. Bandet kom från Arkansas och släppte en singel på ett litet bolag. Sångaren slängde visst de flesta av skivorna på soptippen, så den kan vara lite svår att få tag på idag.

X-iles – ”Dreamin-No!”

Den här punksingeln är fån 1980 men hade lika gärna kunnat vara inspelad förra året. Det här San Franciscobandet utvecklades senare till harcoregruppen Code of Honor. Men nu har ni säkert fått nog av x-akt all punk…

X-Wires – ”All That I’ve Got”

Powerpop med starka new wave-vibbar, på en singel släppt i USA 1982. Se den tramsiga videon här. Nästan lika tramsigt som The Judy’s.

Xetxu – ”Xohana Pt. 2”

Psykedeliskt mästerverk som du hittar på den coola samlingen Andergraund Vibrations, tillsammans med andra obskyra band från Spanien. Användningen av X i namnet tyder dock snarare på att de är från Portugal, men det visar sig att språket snarare är galiciska, som talas norr om Portugal där bandet kom ifrån.

Xanadu – ”Isabella”

Helt klart den bästa upptäckten. Ett band från Australien som tog sitt namn efter huvudstaden i Kublai Khans Kina. De släppte denna sitarbeklädda popsingel 1975 och uppträdde i den lokala motsvarigheten till Top of the Pops.