Vi minns Sharon Jones (1956-2016)

Sharon

HYMNs Ernst Adamsson Borg minns soulsångerskan Sharon Jones, som under gårdagen avled i sviterna av cancer, endast 60 år gammal. Jones började karriären som gospelsångerska under 70-talet, men det stora genombrottet dröjde många år.

Sharon Jones var en av de där soulstjärnorna som borde fått spela in ett album i Muscle Shoals någon gång under 70-talet. Det fick hon inte, tyvärr. Men det löste sig rätt bra för Jones ändå, på sent 90-tal fick hon spela in några singlar och 2002 ledde detta till ett fullängdsalbum med Brooklyns kanske funkigaste band, The Dap-Kings.

Skivorna från den extremt begåvade sångerskan haglade tätt under 2000-talet. Alla gjutna i formar baserade på 60- och 70-talens råa och funkiga soul. Med låtar som Kenny Rogers & The First Editions ”Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)”, den höghastighetsfunkiga ”Got a Thing On My Mind” och en eminent version av Woody Guthries ”This Land Is Your Land” blev hon ett givet val för alla soulfans en fredagskväll.

Att året 2016 kommer gå till historien som ett av de sämsta åren på mycket länge vet vi redan. David Bowie, Guy Clark, Lonnie Mack, Leonard Cohen, Freddie Wadling och Prince är bara några av de som lämnat en stor saknad efter sig. Som om detta inte vore nog bestämde 2016 att slänga än mer skit över oss. Sharon Jones gick nämligen bort den 18 november. Alldeles för ung. Att hon hade cancer var känt, men någonstans hoppades jag på att dagens medicinska vetenskap kunde sätta ett stopp för det, tyvärr kunde den inte det.

Sharon Jones fick åtminstone uppleva en karriär på drygt tio år och vi får vara glada för alla de album hon släppte ifrån sig under sin tid på jorden. Lyssna, njut och dansa hej vilt nätterna genom till tonerna från Sharon Jones ljuva stämma. Det kommer nog dröja en stund innan det dyker upp en sångerska med Sharon Jones kapacitet att göra retro-soul i modern tappning igen.

Så här i juletider (snart iallafall) är det också passande att hon släppte ifrån sig ett julalbum. Personligen är jag inte mycket för julskivor men just denna fungerar ruggigt fint. Så vad säger ni, är det dags för en funky Christmas? Svaret på den frågan är lika enkelt som självklart: JA! Inget ont om Bing Crosbys ”White Christmas” men i mitt tycke är den tämligen värdelös i jämförelse med Jones tappning uppbackad av ett ordentligt Brooklyn-blås och Telecaster-tugg.