VIDEOPREMIÄR: Karl Jonas – ”Some Things In Life Don’t Come Easily”

Den 25/11 släpper Karl-Jonas Winqvist – med ett förflutet i popbandet First Floor Power – soloskivan In A Gilbert Play. Låtarna är sprungna ur ett samarbete med Gilbert J, som mellan åren 2003-2008 släppte tre instrumentalskivor under namnet A Gilbert Play. Sammanslagningen, där förstnämndes texter vävs samman med sistnämndes produktion, har resulterat i en ljudbild som påminner om Yo La Tengo. Tänk Hoboken-bandets klassiska skiva And Then Nothing Turned Itself Inside-Out från 2000.

Idag är det premiär för singeln ”Some Things In Life Don’t Come Easily”. Och i likhet med albumet släpps låten på det egna skivbolaget Sing A Song Fighter, som firar ettårsdag i samband med releasen.

Karl-Jonas berättar om projektet:

– Lite av en slump så möttes vi i dörren till en studio. Jag var på väg ut och Gilbert på väg in. Istället för ett jäktat “hej”, så började vi istället diskutera musik där i dörren. Gilbert frågade om jag hade något “nytt på gång” och jag svarade något svävande i stil med: “jag släpar alltid omkring på en säck med nytt på gång-grejer”. Så jag blev inbjuden till Gilbert’s Space Atlas studio redan dagen därpå. För att tömma lite av den där säcken. Och jag tog honom på orden. Jag spelade upp skisser och låtskelett som jag haft under en lång tid och Gilbert antecknade och spelade in. Sen hördes vi inte på ett halvår.

– Plötsligt ringer Gilbert mig: “Du, dom där skisserna du spelade upp? Jag har lagt på en massa instrument och arrangerat dem. Så du behöver egentligen bara komma förbi och sjunga så är skivan klar sen…”. Ett samarbetssätt som ingen av oss någonsin varit med om tidigare. Att lämna över sina låtar till en annan som sedan tar allt åt ett okänt håll. Det skulle kunna vara en mardröm, men i vårt fall har det varit en väldigt spännande och kreativ process som vi är tacksamma över att vi halkade in i och som nu har resulterat i ett album (Karl Jonas, In A Gilbert Play) som kommer i dagarna.

– I den här låten så bjöd vi in den unga klarinettisten Use Mustafov från Makedonien och också sångerskorna Nina Kinert, Elle-Kari Sander och Anja Bigrell som också utgör kören genom hela skivan.

Premiärlyssna/titta nedan:

Videon är gjord av Malin Skjöld, som bland annat ligger bakom SVT-dokumentären Plötsligt i Vinslöv från 1999.