5 låtar: Andreas Mattsson

Andreas

Andreas Mattsson är en av de stora svenska popmakarna. Popsicle definierar 90-talets indiescen och Mattsson är en av de mest älskade rösterna. Piteå-sonens tredje och aktuella soloskiva Solnedgången – den första på svenska – präglas av livserfarenhet och skarpsynthet. Idag väljer Mattsson 5 favoritlåtar.

En instrumental favoritlåt:

– ”Open Eye Signal” av Jon Hopkins. Vad är det här ens för musikstil? Jag älskar den hur som helst. I instrumental musik blir alla ljud så viktiga. Här känns det nästan som om man kan ta på dem.

En favoritröst:

– ”The Sea” av Fotheringay. Man kan tycka så olika om röster. Jag tål ej Janis Joplin eller Robert Plant t ex. Sandy Denny däremot är idealet! Inte alltid så bra låtar (den här är dock super), men alltid bäst röst.

En av de bästa hiphop-låtarna:

– ”Constantly Hating” av Young Thug feat. Birdman. Älskar när hiphoppen är sorglig och diskantfattig.

En favorit genom alla tider:

– ”Coyote” av Joni Mitchell. Vad ska jag säga? Joni Mitchell är bäst! Varje låt är som en roman. Plus jävla bra musik!

En låt som jag ständigt återkommer till:

– ”Om Mani Palme Hum” av Constance Demby. Det finns en samlingsskiva med egenutgiven new age-musik, I Am The Center. Kan vara den skiva jag lyssnat mest på de senaste åren. Jag kunde ha valt vilken låt som helst från den. Helst ska den bara stå på hela tiden/livet.