Självsäker och retsam Angel Olsen på Debaser Strand

Angel Olsen - Debaser Hornstulls Strand, Stockholm
Angel Olsen - Debaser Hornstulls Strand, Stockholm

Det var länge jag upplevde Debaser Strand som lika fullproppat som det är under lördagens spelning. I publiken hittas både äldre fans runt 60 år och hipster-”kids” runt 30 som alla trängs för att se den amerikanska indieartisten med danskklingande efternamn. Det var drygt två år sedan jag upptäckte Angel Olsen, genom musikvideon till hennes låt ”Hi Five”, regisserad av Zia Anger, som även har regisserat några andra av Angel Olsens musikvideos. Musikvideon till ”Hi Five” är, precis som Angel Olsens låtar, stillsam med nerv, paketerat i ett sound från 50- och 60-talet. När jag lyssnade på den 60-talsgrunge:iga musiken blev jag genast förälskad, så när jag går till Debaser Strand är mina förväntningar höga.

Nästan kvart över tio kliver Angel Olsen med band på. Bandet som består av fem personer i matchande kostymer spelar ”Never Be Mine” från hennes nyligen släppta album My Woman. Till min förvåning följer hon upp med ”Hi Five” och direkt efter det ”Shut Up Kiss me” – båda två är låtar jag trodde jag skulle få vänta till slutet för att få höra.

Hon säger inte mycket, men hon ger inte heller intrycket av att vara blyg eller nervös. Angel Olsen är självsäker, iakttagande och har en retsam glimt i ögat. Vid ett tillfälle tittar hon ner på några längst fram vid scenen, troligen ett par som kysser varandra, för hon skickar pussmunnar och ler retsamt. Publiken skrattar och hon säger ”Sorry, I had to”. Hennes sång skiftar mellan luftig huvudklang och frampressad vass röst. Jag föreställer mig att det är så hennes person är – sval men redo att bita ifrån.

När en artist inleder starkt med kända låtar finns risken att stämningen dalar, men Angel Olsen lyckas hålla den uppe i åtminstone en timme till. Spelningen är totalt närmare 90 minuter, vilket är ovanligt långt för den här typen av konsert på en mindre klubb. Den sista halvtimmen börjar jag bli trött i benen och några få backar eller går ut.

Ingen kan sjunga om livets komplikationer med ett så neutralt ansiktsuttryck som Angel Olsen. Precis som när jag för första gången hörde Angel Olsen lämnar hon mig med en känsla av att vilja vara olyckligt kär.