Hot Topic: Det bästa av Le Tigre

m1000x1000

I veckan fick vi det första livstecknet från Le Tigre sedan 2004 – låten ”I’m With Her” där bandet ger sitt stöd till presidentkandidaten Hillary Clinton.

HYMN ser detta som ett ypperligt tillfälle att götta ner sig i ämnet Le Tigre-vetenskap. Anton Lindskog, Madeleine Bergquist och Iva Horvatovic tipsar om sina favoritlåtar av dessa electroclash-legendarer.

”What’s Yr Take On Cassavetes”

Det må vara låtar som ”Deceptacon” och ”Hot Topic” som gjort Le Tigres debutalbum till en klassiker, men det här ändå en låt som måste nämnas i sammanhanget. Det är naturligtvis skådespelaren, regissören och manusförfattaren John Cassavetes som får stå som typexempel på konflikten som kan uppstå mellan offentliga personer arbete och deras personliga liv. Genius? Misogynist? Messiah? Alcoholic? Ja, vad var han egentligen?

”Eau D’bedroom Dancing”

Väldigt få har, i modern tid, lyckats kombinera pop med politik som Le Tigre. På debutalbumet gjorde de oemotståndliga partydängor av feministiska brandtal. Kanske är det därför något otippat att ett av albumets bästa spår är en smäktande new wave-nostalgisk ballad med en basslinga som för tankarna till 80-talets The Cure.

”Keep On Livin'”

För att intellektualisera det hela skulle en skulle kunna gå in på att texten till den här låten är inspirerad av Ann Cvetkovics essä Sexual Trauma / Queer Memory, och orera om att den dels handlar om att komma ut och dels om sexuella övergrepp. Men det räcker med att skriva att: ”partiet med endast trummor och sång – det är to die for”. Fantastisk låt, grym text.

”Nanny Nanny Boo Boo”

Le Tigres kanske mest sockriga refräng finns på bandets sista (?) fullängdare This Island. En platta som i övrigt inte riktigt når upp till föregångarna. Men vem kan värja sig mot textrader som ”So turn it up! It really isn’t loud enough. When we say when, we know you’ll think it’s too much”. Popfeminism när den är som bäst. Kolla också in den dansanta remixen av Junior Senior.

”Sweetie”

Kanske är den för ”mjuk” för att passa in på något av de ordinarie albumen. Utelämnade ”Sweetie” har dock en av Le Tigres starkaste melodier och är en av de låtar som bäst påvisar släktskapet med 60-talets girl groups.

BONUS: Le Tigre-relaterat

Julie Ruin – ”Aerobicide”

I glappet mellan Bikini Kill och Le Tigre gav Kathleen Hanna ut en soloskiva under namnet Julie Ruin (förvirrande snarlikt namnet på hennes nuvarande band The Julie Ruin). Inspelad i en lägenhet där hon lär ha varit tvungen att ha lamporna släkta för att strömmen inte skulle gå, är det kanske det råaste och DIY-igaste hon någonsin gjort.

MEN – ”Credit Card Babies”

Få lyckas, eller ens försöker, göra dansmusik av gravallvarliga politiska frågor, men det var vad JD Samson sysselsatte sig med under Le Tigres paus. Hennes nya band MEN gav ut den imponerande debuten Talk About Body där de bland annat sjunger om hur det är att bilda familj som homosexuell i låten ”Credit Card Babies” – en danshit med textrader om att läsa Susan Sontag för ett barn man nattar.