MAG: ”Fuck You till allt sådant tänk!”

mag

Rickard Daun har samtalat med Magdalena Ågren aka MAG kring hennes debutalbum Magnitude (släppt på Zeon Light Skiva) samt Europaturnén hon befinner sig på just nu. Läs intervjun nedan.

Jag träffar Magdalena på St Pancras-stationen i London dit hon har kommit med tåg från Paris. Vi går gemensamt för att plocka upp två kartonger med hennes rykande färska album Magnitude.

Skivorna är lite försenade och några har därmed skickats direkt till London, för att Magdalena ska ha några att ta med sig på resterande spelningar. Det är med viss nervositet som hon sliter upp kartongen och plockar upp första exemplaret. Skivan studeras noggrant och visst, färgen är lite fel på labeln och omslaget kunde vara lite mer mattare. Men överlag ser man att det är med stolthet som hon visar upp en platta som tagit hela fem år att få klar.

Varför har det tagit så lång tid?

– Det finns ganska många anledningar till att skivan inte kommit ut förrän nu. Den främsta anledningen är drivkraften i att spela live och att utforska mötet mellan mig och publiken. Länge hade jag faktiskt inga planer på att spela in något överhuvud taget, men det hjälper för att få fler spelningar.

”Länge hade jag faktiskt inga planer på att spela in något överhuvud taget”

– Sen har det självklart handlat om lust, teknik och framförallt pengar. Det mesta har spelats in på mitt landställe när jag har haft tid över; jag har inte pressat fram något utan bara spelat in när det känts bra. När man bara har sig själv att tänka på så kan man unna sig lyxen med det rätta oljudet eller gnisslet på rätt plats. Sen har det kanske inte gynnat mig att jag är perfektionist?

– Men det handlar som sagt också om pengar och att hitta ett skivbolag som vill släppa skiten. Men när jag väl fick tummen ur och sökte fonogramstöd så försvann oron för de stora utgifterna. Sen ville jag ha med Zeon Light Skiva för att sprida skivan bättre.

Tror du att skivan och din musik har tjänat på att lagras under så lång tid? Personligen brukar jag ju säga att ”bra musik inte blir gammal”.

– Vad det gäller bäst före-datum för musik så är det något jag personligen skiter fullständigt i, både när det kommer till min musik och andras. Om det är något jag gillar så spelar det ingen roll när det spelats in. Magnitude är heller inte en skiva där det hörs ett typiskt 2016-sound, eller 2012 för delen heller, men vad vet jag? De som är mer music business har säkert andra åsikter. I så fall kan man se detta skivsläpp som ett fuck you till allt sådant tänk!

Jag har sett dig live flera gånger och hört det inspelade materialet, trots det har jag svårt att beskriva den musik på ett enkelt sätt. Hur skulle du sätta ord på MAG?

– Ja, det har inte varit så lätt för mig heller. Eftersom jag inte eftersträvar att låta som någon speciell genre och dessutom vägrar att vara konsekvent i mitt utryck, så blir det ju väldigt splittrat från låt till låt. Om jag ska ge en förenklad förklaring så spelar jag punkig trombonepop med inslag av noise, megafon och allt annat som känns kul att använda sig av.

Gissar att du har fått stryka ganska många låtar som blivit inspelade genom åren, hur kom du fram till dessa 11 och har du någon låt som du aldrig skulle kunna ta bort?

– Oj, jag vet inte om jag har nåt vettigt svar på detta. Låtarna som är med på skivan är de som jag gillar bäst av de jag spelat in. Det går lite i perioder vilken som är min favorit.

”Om jag ska ge en förenklad förklaring så spelar jag punkig trombonepop med inslag av noise”

Du är ute på en turné som gått genom Frankrike och nu England, hur har din musik mottagits?

– Väldigt bra respons hittills. Jag har haft fantastiska möten med människor som jag aldrig mött förut och kommit till fantastiska platser i Frankrike. Nu blir det första spelningen någonsin i England i och med Brighton ikväll, det ska bli spännande eftersom jag har hört att det antingen är helt fantastiskt eller det värsta landet att turnera i. Hur som helst har jag goda förhoppningar eftersom jag har hört gott om de flesta av spelställena.

Hur ser framtiden ut, vad har du för förhoppningar?

– Jag hoppas att jag kan få mer tid till musiken utan att behöva svälta. Vill gärna ut och spela så mycket som möjligt och har en massa nya låtar jag vill börja spela in. Självklart önskar jag mig också att så många som möjligt som är intresserade av musik som inte följer en självklar mall letar upp vinylen, compact disc-skivan eller lyssnar/laddar ner digitalt.