Conakry ger sin bild av verkligheten

Mohve

Conakry är huvudstad i Guinea. En hamnstad med 1.5 miljoner invånare. Conakry kan även reduceras till en enda person, det vill säga Malmö-rapparen Samuel Stenberg Sylla, som med pondus och övertygelse formar sina tankar till samhällsmedveten hiphop. Förra årets solodebut ”Kära framtid” ger bilden av en person som vill leva rätt, men omständigheterna gör det inte lätt.

Kära framtid formar även titeln på Conakrys debut-EP (släpptes vid årskiftet). Låtarna är helt ok, men de bleknar i jämförelse med nya singeln ”Yams” [slang för droger]. Texten problematiserar drogkulturen bland unga och med ett ambient-liknande intro uppmålas en betongrå verklighet som saknar den rätta vägledningen. Outrot sjungs av Norea Sandberg.

Samuel säger:

– Den handlar om baksidan av vår akademiska stad [Lund], den inbitna drogkulturen bakom medelklassens fasad, och vår oförmåga att uppmärksamma det för vart det är.

Conakry är inte räddningen, men att gå emot rådande kultur kräver mod och det kommer att inspirera otaliga lyssnare. I slutändan är det emellertid av största vikt att dagens politiker öppnar ögonen för att situationen ska förbättras. Och det räcker inte att diskutera eller gråta i direktsändning. Svaret är agerande.

Samuel har ett förflutet i duon Conakry & Rapstinens, men efter att ha hört ovanstående singel gör Lundasonen helt rätt i att satsa på en solokarriär. Det ska bli spännande att få höra kommande EP:n Återfall, åter faller vi.