Hallå där… Hundmänniska!

Lovisa Thurfjell lämnade sitt gamla band Tiger Bell bakom sig, åkte till Centralamerika och ersatte de punkiga engelskspråkiga låtarna med poppigare svenska. Väl på plats hemma i Sverige flyttade hon till Malmö, där projektet Hundmänniska såg dagens ljus. I dag släpps singeln ”Res dig upp”, en låt om att i en kamp med sig själv välja att göra det som känns rätt, inte det som är bekvämt.

– Det har varit ett så kallat produktivt år. Men det är grejer som liksom stått i kö och väntat på att bli gjorda ett tag så då gick det snabbt när det väl skapades plats och tid, säger Lovisa Thurfjell om sina resor, flytten och det nya projektet.

Vad handlar låten ”Res dig upp” om?

– Låten handlar om att göra saker du verkligen vill eller måste fastän du kanske varken vågar eller att det ställer till det för dig. Att våga släppa taget även om det är något eller någon du älskar. Vissa saker är nödvändiga att göra även om det skulle varit smidigare att bara låta det vara. Att våga lita på den där magkänslan och som gör sig hörd även om du ibland inte ens vill eller orkar lyssna.

Låten handlar om att göra saker du verkligen vill eller måste fastän det kanske ställer till det för dig.

Hur har det varit att börja om från början med ett nytt projekt? Visste du vad du ville göra?

– Det har varit roligt, läskigt, befriande, svårt och lärorikt! En blandad kompott av känslor. Men hur är det man säger, ”no pain, no gain”. Kanske lite så. Men för mig har det verkligen varit spännande att prova göra något annat och få bestämma själv. Jag har varit ganska less på kompromisser, så less att det krävde två långa resor själv på andra sidan jorden och ett soloprojekt, haha. Men det var aldrig ett medvetet beslut att gå solo. Jag började helt enkelt skriva poppigare låtar på svenska istället för punkigare låtar på engelska, det var de låtarna som kom till mig. Efter ett tag förstod jag att kroppen nog visste bättre vad jag ville göra än hjärnan. När jag hade en sisådär 5-6 låtar tänkte jag att det kanske var något jag borde göra något med.

Var kommer namnet på projektet från?

– Haha, ja alltså jag är ju en hundmänniska, deluxe. Om man tycker om att generalisera så kan det säga mycket om en människa om den är hund- eller kattmänniska. Sen tycker jag att musiken är rätt mycket så som hundar är. Ganska transparent och direkt, med mycket känslor. Det finns också en mångtydighet i namnet, ibland om det är till exempel slitigt så undrar man om man är människa eller ett djur. Men det låter så pretentiöst så man vågar knappt säga det.

Musiken är rätt mycket så som hundar är. Transparent och direkt, med mycket känslor.

Vad händer inom den närmaste framtiden? Ska du spela in en EP, skiva, turnera?

– Alltså lite olika. Jag har en EP som redan är färdiginspelad och klar, så den hoppas jag släppa om en inte allt för lång framtid. Kanske nån till singel innan det. Och LIVE, är så peppad! I veckan spelade jag ett superkort set på Inkonst och ”Makten över Musiken” i Malmö. Första gången jag spelade live helt själv! Sen är planen att spela mer live under olika former och sättningar framöver. Ska till exempel ha ett vardagsrumsgig då jag testar hela EP:n akustiskt nästa vecka. Men jag hoppas på att spela och turnera live med fullt ställ snart, det är ju ändå det som är aaallra roligast.