Temavecka: Kassettband – Inför Cassette Store Day på Kollektivet Records Store

IMG_20161004_193242

Att säga att kreativiteten flödar i Kollektivet Records källarlokaler på Norra Grängesbergsgatan i Malmö är en underdrift. Där drivs skivbolag, spelningsställe, studio och snart också en butik. Imorgon, på självaste International Cassette Store Day, öppnar Kollektivet Records upp sin affär. HYMN tog ett snack med Carlo Emme inför öppningen.

Varför väljer ni att starta skiv- och kassettaffär?

– Jag höll på att gå in i väggen efter det första året med vårt spelställe Plan B, så jag åkte till Kalifornien för att bli bortskämd av banden som gästat vår klubb. Jag fick chansen att bo i Gnar Burgers butik i LA (Gnar Tapes + Burger Records) och jag blev väldigt inspirerad av White Fang-familjens livsstil och kreativitet. Jag hade också ett möte med Lolipop Records och fick se deras affär och inspelningsstudio, och i Fullerton hängde jag med folket från Burger Records. Det var en inspirerande resa och eftersom vi har så mycket plats i vår källare så behövdes det inte så mycket för att bestämma sig för att öppna en affär också.

”Eftersom vi har så mycket plats i vår källare så behövdes det inte så mycket för att bestämma sig för att öppna en affär också”

Vad är det för atmosfär ni vill skapa?

– Det är så många band som repar kring Norra Grängesbergsgatan där Plan B och vår studio ligger, och vi vill skapa en plats där dessa band kan komma och hänga, lyssna på musik och träffa andra musikälskare. Man kommer kunna köpa plattor, kassetter och merch. Dessutom har vi precis startat en sceenprint-verkstad tillsammans med ett par grafiska designers, The Bird Factory, och tanken är att hjälpa lokala band att fixa sin egen merch billigt. Vi har till och med en green screen! Let’s go crazy!

IMG_20161005_125310(1)

Berätta mer om vad som händer på lördagens Cassette Store Day!

– Vi kommer att bjuda in alla Plan B:s medlemmar (består till 100% av Malmöitiska musikälskare) och introducera dem till vårt skivbolag Kollektivet Records. En massa lokala band kommer att spela korta set på Plan B:s scen. Dipper, Sista Bossen, Stella Lugosi, Dog, paper, submarine, våra vänner Sekel (vi släppte deras första två låtar på kassett) och Nova Blast (Antis band, vår Plan B-hjälte). Dessutom endel nyare förmågor som Nio Liv, Mary Anne’s Polar Rig, och Skenet Bedrar. Första band går på 13.00 och sista 21.00.

Med tanke på HYMNs temavecka – kan du tipsa om några kassetter ni säljer som alla borde köpa?

– Folk borde köpa de sista exemplaren av Sista Bossens debutrelease, som vi gav ut på kassett förra året – det var Kollektivet Records allra första släpp. Vi har också de hetaste releaserna från vännerna på Gnar Tapes, som Supernatural av Unkle Funkle, eller Chunks av White Fang. Vi jobbar främst med Burger Records, Lolipop Records och Gnar Tapes – men vi säljer också lite kassetter som jag plockade upp på olika merchbord i Kalifornien i somras. Exempelvis Flat Worms. Jag såg dem live och blev helt tagen.

Läs mer om butiksinvigningen och firandet av Cassette Store Day här.