Joy: ”Jag är Gud i mitt liv”

Foto: Daniel Stigefelt

Foto: Daniel Stigefelt

Sedan hon framförde debutlåten ”Kattliv” på fjolårets P3 Guld har Joy M’Batha på kort tid fått en allt mer självklar plats på den svenska hiphopscenen. Den 14 oktober följer hon upp den hyllade debuten Glädjeflickan med EP:n Inte God Men Gud.

– Med Glädjeflickan kändes allt så nytt, jag hade en massa energi som ville ut. Så är det nu också, men med mycket mer eftertanke bakom. Jag vill alltid testa och göra allt för att se var min kreativitet kan ta mig.

Den 21-åriga rapparen Joy har aldrig dragit sig för att skriva självutlämnande låttexter. Singeln ”Du är så vacker och så äls”, som släpptes tidigare i år – och som vid en första lyssning kan tolkas som en klassisk breakuplåt – handlar om relationen till hennes mamma, som skrev just de orden på en papperslapp innan hon tog livet av sig.

– Hon skrev lappen för att försöka intala sig själv att hon visst var så vacker och så älskad, säger Joy, som har låtit lappen synas på omslaget till singeln.

Mamman var psykiskt sjuk och alkoholmissbrukare, och när Joy var 15 år separerade hennes mamma och styvpappa. Hennes systrar sattes i fosterfamilj, medan Joy flyttade hemifrån och tvingades försörja sig själv. Den trassliga föräldrarelationen har format hennes egen syn på förhållanden.

– Jag tror inte på förhållanden och har aldrig varit i ett. Jag tror på tillit och total frihet. Jag vill inte falla i samma spår som mina föräldrar där man sätter krav, lägger skuld, blir beroende av varandra ekonomiskt, och så vidare. Jag är en egen individ och tillhör inte någon. Jag är inte någons flickvän, jag är Joy, säger hon och fortsätter:

”Jag är en egen individ och tillhör inte någon”

– Kärlek är det finaste vi har och därför måste folk sluta stirra sig blinda på hur ett förhållande ska se ut enligt normerna. Jag mår bättre än någonsin, är otroligt kär och önskar alla den glädjen och friheten. Jag har hittat min själsfrände och bästa vän, säger Joy och syftar på Frej Larsson (Far & Son, Maskinen, Slagsmålsklubben).

De lärde känna varandra 2014 under inspelningen av webb-tv-serien Nästa nivå, där etablerade rappare coachade unga talanger. Sedan dess har de varit närmast oskiljaktiga, och ses och hörs tillsammans i en mängd samarbeten, senast i somras med Sveriges officiella EM-låt ”Mitt team”.

Inspirationen bakom den nya EP:n Inte God Men Gud säger Joy har kommit från sin egen utveckling under de senaste åren.

– Jag är så otroligt stolt över personen jag har blivit, och över allt jag har lärt mig de senaste två åren, det har inspirerat mig mycket. Jag är en mycket mer välkomnande och öppen person, och jag strävar hela tiden efter att bli mitt bästa jag. Det översätter jag sedan till musiken. Ibland är det lätt, men ibland blir man påmind om sina gener och bagaget man bär på. Min egen utveckling har varit en stor inspiration under arbetet med Inte God Men Gud, och kommer förhoppningsvis att vara det framöver också.

Foto Viktor Wallström Rockfoto

Foto: Viktor Wallström Rockfoto

Det är kanske ingen slump att Joy under hösten varit aktuell i Åhléns kampanj för att bryta ”klädmaktsordningen” – utöver sin explosiva musik har hon en stil som få andra. I rosa cowboyhatt, med ett Nelly-plåster på kinden och en gagball runt halsen gästade hon nyligen tv-soffan i Filip och Fredriks Breaking News.

Joys stil både provocerar och uppfattas som politisk – kanske i ännu större utsträckning än hennes musik. Trots att låten ”Tid är pengar” från kommande EP:n inleds med Sverigedemokraten Margareta Sandstedts omtalade felberäkning av 400 000 euro, menar Joy att hon inte i första hand ser det som ett ställningstagande.

– Allt är politik. Den enda skillnaden är att jag inte säger rakt ut vad jag röstar på eller tänker. Jag gör det kreativt, för att lättare kunna förändra och få folk att förstå. Klart att det finns en viss medvetenhet i allt jag gör, spelar in eller har på mig, men i första hand är det för min egen vinning. Tycker folk sedan att det är fett så känner jag mig sjukt hedrad.

”Om det finns en Jesus, så är jag den. Jag har levt, jag har dött, jag har återuppstått”, så inleds låten ”Inte God Men Gud” – samma intro hördes redan när hon, uppsatt på ett kors, stal showen med debutlåten ”Kattliv” på P3 Guld förra året. Trots ett upprepat användande av religiösa teman i sina texter, säger Joy att religion inte borde finnas.

– Jag tror 100 procent på att religion är grunden till krig, och borde därför inte finnas. Hopp är en helt annan sak och det är vad folk behöver. Att jag säger att jag är Gud betyder inte att någon annan är mindre värd eller står under mig. Jag är Gud i mitt liv. Det sorgliga är att alla inte kan säga det om sig själva.

”Jag tror 100 procent på att religion är grunden till krig, och borde därför inte finnas”

I den nya singeln ”Problem” sjunger Joy: ”Jag kommer att skriva historia, I have a dream, jag är nästa Luther King”. En blinkning till raderna ”Martin had a dream, Kendrick have a dream” ur Kendrick Lamars ”Backseat Freestyle” från skivan Good Kid, M.A.A.D City som hon i tidigare intervjuer nämnt som en viktig inspirationskälla.

Själv drömmer Joy om att bli odödlig med sin musik.

– Jag drömmer om att leva för alltid genom konsten och musiken. Jag vill berätta min historia och förhoppningsvis kunna inspirera andra att våga stå upp för sig själva.

Inte God Men Gud släpps den 14 oktober. Lyssna på nya singeln ”Problem?” nedan: