VinterRevir väntade in rätt sound

14425547_560710167466783_4495830571443812561_o

VinterRevir hade precis avslutat inspelningen av nyversionen av singeln ”På tal om igår” och kommit mer än halvvägs i produktionen av deras debutskiva när en svår olycka drabbade bandet. Sångaren och gitarristen Oliver Bräck föll olyckligt och krossade armbågen i samband med en spelning med replokalskollegorna Cat Princess i Uppsala.

Trots den allvarliga skadan som innebar flera stygn och inopererade metallbitar arrangerar duon, som även består av lead-gitarristen Joakim Almén, en releasefest på Cantina Real i Stockholm på fredag. HYMNs David Hagen träffade bandet inför spelningen.

Vad hände egentligen?

– Jag ramlade baklänges ner från en scen och föll mitt på armbågen, berättar Oliver och visar upp den bandagerade armen. Det är ett mirakel att vi trots allt kan genomföra spelningen.

Tyra Hasselrot från Dolores Haze kommer att gästspela på gitarr.

– Det är grymt att hon kan vara med. Annars hade det inte gått. Vi träffades på Way Out West och tursamt nog kunde hon ställa upp med kort varsel.

Almén och Bräck inledde sitt samarbete i postpunkbandet DÉLIACS och har spelat tillsammans som VinterRevir i två år. De har hittills släppt demoversioner bland vänner och branschkollegor. Första EP:n Se upp för fullmånen släpptes hösten 2015 men det är inte förrän nu som bandet börjar på riktigt menar de. Efter en spelning på Debaser förra julen gick de tillbaka till studion, skrev nya låtar och arbetade igenom musiken från grunden.

– När vi laddade upp låtarna fick vi höra att de var bra men att produktionen inte höll. Och då satsade vi på att göra det så bra som möjligt och nu är vi verkligen nöjda. Vi har en setlist som funkar, inspelade låtar som håller kvalitetsmässigt och låter som vi vill att de ska göra, berättar Oliver Bräck som är utbildad musikproducent.

– Vi är perfektionister och ville vänta in rätt sound. Men sen i somras har vi fått ihop ett låtmaterial och ett koncept som känns som oss, berättar Almén.

Framför allt är det ”På tal igår om igår” som förknippas med bandet. Den enkla refrängen som endast består av ”Åh fy fan, Åh fy fan”, en punkig melodi som fastnar direkt och en frustration som släpps lös, kännetecknar låten som snabbt blivit en favorit på Stockholms musikscen.

”Det enda jag kunde få ur mig var de orden. Det är ren panikångest som kommer ut”

– Jag hade precis skrivit melodin när jag sprang in i en gammal partner på en bar i Uppsala. Det enda jag kunde få ur mig var de orden. Det är ren panikångest som kommer ut, berättar Oliver Bräck.

Vad är den största skillnaden med de nya låtarna?

– Produktionen är större och låtskrivandet bättre, det är fortfarande en genuin lo-fi känsla men allt är mycket mer genomarbetat, berättar Joakim Almén om den kommande fullängdaren som släpps på egna labeln Svart Katt.

Allt spelas in live i studion med förproducerade backtracks med bas, keyboards och trummor som bandet producerar själva.

– Det ger oss en frihet att fokusera på det vi är bäst på och underlättar arbetet när vi bara är två, förklarar Bräck.

Live kör bandet med samma koncept och kan på så sätt spela på mindre scener men låta som ett fullt band.

– Det blir en helt ny typ av show, ett helt annat sätt att uppleva ett band.

Enkla texter med en djup mening i en ljudbild som är lika delar punk som pop genomsyrar låtmaterialet.

– Rent textmässigt handlar det om rätt deprimerande ämnen men det presenteras i en poppig förpackning. Det är ett inre mörker förklätt i en poptweed, säger Joakim Almén.

Andra singeln ”PopPsyskos” släpps senare i år.

– Det är den bästa låten vi gjort. Jag satt fast på ett tåg i Göteborg efter Way Out West och skrev grunden till låten, förklarar Bräck.

Senare i höst kommer även en video till ”På tal om igår” som består av bilder från bandets vardag, inspelningen av skivan och olyckan. De planerar även en musikvideo till kommande singeln ”PopPsykos”.

– Vi drömmer om att Lukas Moodyson ska regissera! Så Lukas – om du läser detta – ring oss!

Vad kan man förvänta sig av spelningen på fredag?

– Vi kommer att premiärspela låtar som vi aldrig spelat med en sättning som förmodligen bara gör en spelning någonsin. Det är once in a lifetime!

Läs mer om spelningen här.