INTERVJU + VIDEOPREMIÄR: Gustaf Heden – ”Echelons”

På fredag är det äntligen dags för HYMN att ställa till med fest i Malmö igen. Grand är platsen och på scen står brittiska Fear of Men men också Gustaf Heden & The Athletes. Hög tid att bekanta oss med Gustaf Heden alltså.

Gustaf är nyligen hemflyttad till Sverige efter tio år i New York och Edinburgh, där han satt upp sina pjäser, spelat solo och med bandet Spectorbullets.

– Det var lite som David Bowies sjuttiotal, minus pengar, skivbolag och försäljningssiffror. No regrets. Skivan Spectorbullets illustrerar ganska väl var jag var då, berättar Gustaf om tiden utomlands.

– Men på fredag är det framtiden som gäller, lägger han till.

Just nu arbetar Gustaf på en skiva ihop med bandet The Athletes och därifrån är låten ”Echelons” hämtad – en låt vars video idag premiärvisas via HYMN.

Vad handlar ”Echelons” om?

– När mitt liv var väldigt mycket rörigare än vad det är nu, fram till för ett par år sen, så var jag övertygad om att det var vi i röran som skulle klara av apokalypsen bäst. Att vi som bodde i kaos skulle vara som hemma – att världsordningar skulle kullkastas och att det var de härskande som skulle lida. Sen inser man av skilda händelser som finanskrisen, rivningen av Sorgenfri-lägret och vår hantering av den så kallade ”flyktingkrisen” att det inte stämmer. Att oavsett hur mycket kris det blir kommer det ändå finnas de som bokstavligt talat äger situationen och att de kommer inrätta den efter hur den blir mest bekvämt för dem.

Vem är egentligen The Athletes?

– På fredagens spelning består The Athletes av Samuel Öhrn och Theo Hagman Rogowski, den bästa rytmsektionen i stan. Det finns också en skådespelarsektion av The Athletes som vi gör pjäser med, men den får ledigt den här kvällen.

Vad kan Grand-publiken förvänta sig av er spelning på fredag?

– Atletiskt kaos och  gudomliga melodier!

Premiärkolla på videon ovan och läs mer om fredagens spelning här.