5 låtar: Drawing Maps

DM-press-sept-15-690x1037

Julia Heberlings projekt Drawing Maps är en av fyra akter som spelar under HYMNs program på gatufesten NGBG i Malmö på lördag. Vi var nyfikna på Julias musiksmak. Nedan berättar hon om några låtar som betytt mycket för henne på ett eller annat sätt. Fint soundtrack till söndagen detta!

En låt som inspirerade mig när jag skrev låtarna till Reviere:

– ”Damage” av Yo La Tengo. Jag inspireras väldigt mycket av Yo La Tengos musik, så har nog egentligen svårt att sätta en enda låt främst. Gillar deras lekfullhet och förmågan att med ganska enkla medel skapa en rymd och stämning i låtarna. I just denna låt är det Georgia Hubleys magiska pukor som jag blir smått förhäxad av varje gång jag lyssnar på den. De är sådär lågmält slamriga som jag älskar och som vi försöker åstadkomma till några av mina låtar när vi kör dem live.

En favoritlåt genom alla tider:

– ”Baby’s Arms” av Kurt Vile. En fulländad låt av en grym låtskrivare. Går liksom inte att motivera närmare än så. Stämningen i låten och ljudlandskapet talar för sig själv. Och så har den det där bitterljuva som jag tycker gör låtar intressanta. När de inte så enkelt går att kategorisera som antingen glada eller melankoliska.

Den ultimata partylåten:

– ”Det snurrar i min skalle” av Familjen. Det är omöjligt att inte dras med av den. Melodierna, den skoningslösa syntbasen som känns i maggropen och Johan T Karlssons rättframma och varma sång. Allt ihopknutet av ett rakt och okonstlat beat som gör det omöjligt att sitta still. Och så såklart en bonus för att den har en fantastisk video som kan få vem som helst på gott humör.

En dag ska jag göra en cover på den här:

– Jag en lång mental lista över låtar som det hade varit roligt att göra covers på. Ofta är det låtar som skiljer sig väldigt mycket från den musik jag själv gör. Det är då det blir riktigt spännande. Som gammalt hängivet Depeche Mode-fan har tanken om att göra en cover på någon av deras låtar funnits med länge. ”Everything Counts” är en favorit och det hade varit kul att se vad som hade kunnat hända om man gett den en mer organisk skepnad, med släpiga gitarrer och kanske rentav skramliga pukor. Jag gillar hur den liksom öppnas upp i slutet; hur sångmelodin består men ackorden ändras.

En favoritlåt ur min egen katalog:

– ”Snow”. En låt som jag skrev för väldigt många år sedan, men som nu dammats av och snart kommer att släppas i nyinspelat skick. Det är en på ytan klassisk popdänga på temat kärlek, men med ett djup och ett allvar som jag gillar. Det är roligt hur den intagit olika skepnader genom åren. Från början körde jag den väldigt nedtonad, endast med akustisk gitarr och sång. Men i den nya inspelningen har den gjorts lite mer upptempo med bl.a. drum pad. Det har också varit roligt att ha med andra i inspelningen av låten. Susanna Lundgren medverkar med piano och stämsång och Mikael Ohlsson står för svänget med sin drum pad. I dina lurar inom en snar framtid…

I väntan på släppet av ”Snow” – lyssna på Reviere: