Stockholm Straight Edge går emot alkoholnormen

unspecified

Nästa vecka kommer den nyktra kulturföreningen Stockholm Straight Edge att ta över klubben Debaser Strand med projektet ”Take Over”. HYMNs Alejandra Cerda tog tillfället i akt för att prata närmre med Oscar Brodin om detta.

Vad är Stockholm Straight Edge och varför vill ni ta över Stockholms klubbar?

Stockholm Straight Edge är en ideell bokningsgrupp i Stockholm. Vi arbetar efter “gör det själv”-etik, så vem som helst (en måste vara nykter så klart) kan gå med och engagera sig samt boka spelningar. Vi är även en del av nykterhetsrörelsen (IOGT-NTO och UNF), har föreningar genom dem och samarbetar mycket med dem.

– En av IOGT-NTO:s stora satsningar i år är just under temat “alkoholnormer”. Det handlar om att upplysa kring alkoholnormen samt att utmana den. Eftersom normen på konserter och klubbar är att det ska vara alkohol, att folk dricker alkohol när de går ut, så ifrågasätter vi normen genom att ha en alkoholfri kväll på Debaser. Egentligen gör vi väl detta på sätt och vis varje gång vi arrangerar en konsert, oavsett var konserten är. Men det som är extra viktigt här är att vi intar ett ganska populärt uteställe och gör det nyktert för en kväll.

”Vi intar ett ganska populärt uteställe och gör det nyktert för en kväll”

– Vad är då vår ambition? Att folk som vanligtvis inte går på konserter på Debaser för att de inte får eller inte känner sig trygga, får möjlighet att göra det 1 september. Att alla andra funderar över sina alkoholvanor, över hur viktigt eller oviktigt alkohol är för en lyckad utekväll och en konsert, eller hur bra det är när fler är välkomna att uppleva livemusik och konserter på en klubb som Debaser. Vi tycker ju att musik upplevs bäst som nykter, kanske fler kan uppskatta det?

– Om inte annat kanske vi kan upplysa någon om alkoholnormen och få folk att ifrågasätta alkoholens självklara del i vårt samhälle och utelivet. Alkoholen, som samtidigt bidrar till så många olyckor och missöden.

Vilka band har ni bokat till era Take Over-klubbar?

– Det här är första gången vi gör det här och denna gång har vi bokat Caspian (postrock från USA), Jo Quail (cellobaserad ambient/post-klassiskt från England) samt Promise And The Monster (dyster pop från Stockholm).

Kommer det finnas hembakade kärleksmums och hallonsoda i baren?

– Tyvärr inte. Vi får inte baka själva till spelningen eftersom allting måste göras i deras kök av hälso- samt hygienskäl. Det blir läsk (så klart), alkoholfria drinkar, alkoholfri öl och vin utan alkohol, samt snacksoch så. Det känns väldigt vuxet, men kul med lite variation! Vi har pratat om att köra alkoholfria drinkar, alkoholfritt öl och vin andra gånger, men det har aldrig blivit av. Så nu testar vi det med!

Vilken klubb är näst på tur?

– Det ska bli spännande att se om detta blir lyckat! Om det går bra, om vi är nöjda och Debaser är nöjda,  så kanske vi kör där fler gånger. Annars får vi se. Kanske Nalens klubb efter att de byggt om?

Vem får komma?

– ALLA får komma. Det är det som är det bästa med våra konserter. Ungdomar under 18 år är välkomna, liksom alla som känner sig otrygga kring alkohol och fulla människor. Barn under 13 år får dock endast komma i målsmans sällskap p.g.a. regleringar om högt ljud.

Facebookevent hittar du här.