5 låtar: It’s For Us

It's For Us på Rookiefestivalen. Foto Adrian Pehrson Rockfoto

It’s For Us har spenderat sommaren med att spela in sitt debutalbum, ett album som nu är helt färdiginspelat och håller på att mixas. Skivan kommer i höst men innan dess har ni chansen att lyssna på bandet på HYMNs klubb i Stockholm (nu på fredag, tillsammans med Matriarkatet). Vi bad It’s For Us sångerska Camilla Karlsson berätta om fem låtar som betyder något för henne.

En av mina allra första favoritlåtar: 

Black Sabbath – ”Paranoid”. Jag gick i högstadiet och hade precis upptäckt att det fanns en hel värld av musik. Min storasyster var superduktig på att spela Bach på klassisk gitarr. Hon önskade sig en elgitarr i julklapp ett år, som hon tröttnade på ganska snabbt. Jag tog över den och den första låten jag lärde mig på gitarr var den här låten. Så enkelt och klockrent.

En låt som jag lyssnade på mycket under mina tonår:

Cat Power – ”I Don’t Blame You”. Jag gick i gymnasiet och var ganska ensam om att vara tjej och spela ett instrument. Lackade ur på alla hårdrockssnubbar och kände inte att jag alls passade in. Lade ner gitarren ett tag. Spelade den här istället när det var någon slags terminskonsert. Känns i hjärtat varje gång jag hör den.

En låt som fick mig att vilja börja göra musik:

Pixies – ”Holiday Song”. En av de sista covers jag spelade innan jag gick över till att spela eget material. Händer såklart ibland att jag spelar andras låtar, men har aldrig varit lika kul som att göra egen musik. När jag hör den här låten blir jag påmind om hur kul det är att spela ihop i band och vilken magi det går att skapa tillsammans. Bästa sättet att kommunicera.

Den här låten får mig att dansa varje gång:

Whitney Houston – ”I Wanna Dance With Somebody”. Alltså kanske egentligen en av mina första favoritlåtar också. När jag var 10 år skrålade jag med till varenda Whitney Houston låt. När jag hör den här fylls jag bara av positiv energi. Sen är det väl typ så enkelt att det är det jag vill göra “I wanna dance with somebody, with somebody who loves me”. Genialiskt!

Den perfekta låten för en slö söndag:

Nina Simone – ”I Can’t See Nobody”. Älskar Nina Simone. Kan lyssna på den här låten en hel dag. Så melankoliskt, vilket brukar vara passande på söndagar.