Mindre och oetablerade scener: Tillsammans Session

HYMNs reportageserie om mindre och oetablerade scener lämnar denna gång Göteborg för Hallands residensstad Halmstad. Daniel Andersson hörde av sig till Tillsammans Sessions för att få en bättre bild av stadens musikbud. Grundarna Billy Nilsson och Jonas Börjesson svarade mer än gärna.

Tillsammans Sessions är en konsertserie som pågår under hela sommaren och spelningarna äger rum på restaurang Tillsammans. Strax intill Nissan. Och inträdet är gratis – inte undra på att ordet spridit sig ända till Göteborg. Det är emellertid bara 127 kilometer fågelvägen Göteborg-Halmstad, att ta sig till morgondagens Lava Bangs-spelning är med andra ord fullt möjligt. Även för undertecknad.

Berätta om Tillsammans Sessions. Vad har ni för målsättningar?

– Tillsammans Sessions började som ett kombinerat konsert- och sessionprojekt på restaurang Tillsammans i Halmstad sommaren 2013. Projektet var en fortsättning på Pool Sessions som vi drivit under två år. 2013 hade vi 10 akter, för att 2014 utöka till 30. I år har vi inte mindre än 37 akter på 35 konserter.

”Vi har även som målsättning att försöka ha en så jämn könsfördelning som möjligt”

– Vår målsättning är att erbjuda gratis popkonserter för Halmstadbor och turister, med akter som de i vanliga fall inte skulle stöta på, på Halmstads trubaduruteserveringar eller andra scener. Vi har även som målsättning att försöka ha en så jämn könsfördelning som möjligt, då vi tycker dagens fördelning är väldigt sneställd.

Hur har arbetet utvecklats sedan starten? Har det varit svårt att etablera sig?

– Eftersom vi började arrangera på stans skönaste restaurang har vi fått mycket gratis med skön stämning och Hallands vackraste läge. Detta har lockat mycket publik från starten. Vi satsar även på att ha bra ljud och att ge band och artister bästa möjliga upplevelse. Vi vill att folk ska lita på att det alltid är en bra akt som uppträder.

t4 (1)

Ni bokar i regel mindre band och artister. Vad har ni fått för respons?

– Vi har under åren fått finansiellt stöd av Halmstad Kommun, nolltrefem, Svensk Jazz och Region Halland, utan de stöden hade det aldrig gått att erbjuda banden den minimala summa vi kan idag. Även restaurang Tillsammans går in med pengar på varje spelning, och ger dem mat och dryck. Dock märker vi att det blir svårare och svårare att få igenom, och vårt stöd har minskat genom åren, trots att intresset och antalet arrangemang bara ökar.

”Kommunen tycker att vi ska se över vår finansiering till nästa år och börja ta inträde”

– Kommunen tycker att vi ska se över vår finansiering till nästa år och börja ta inträde, något som inte riktigt går hand i hand med hur vi vill att våra kvällar ska se ut. Dock har vi alltid fått bra respons, inte minst från ungkulturhuset nolltrefem, som givit oss stöd och pepp att fortsätta driva projektet. Men utan stöd i framtiden gör det svårt för oss att driva vidare Tillsammans Sessions i nuvarande form. Responsen från både publik och band är uteslutande helt fantastisk!

Hur stor del av bokningarna är lokala?

– I år är det en tredjedel. Vi vill som sagt erbjuda något utöver de lokala akter som spelar på många platser i staden, men givetvis ge dem en chans och visa upp Halmstads musikliv för våra besökare.

Är det svårt att locka band och publik?

– Nej! Band brukar tipsa sina kompisband om oss, som ett av de trevligaste ställena de spelat på, och därför kan vi trots vår dåliga budget få akter från hela Sverige att komma till oss och spela. Vi är glada att band ställer upp och kommer till oss, och att kärlek betyder mer än pengar.

Vilka bokningar har överraskat mest hittills? Och vad bör jag ringa in i almanackan?

– I år har Junodef och Steve Buscemi’s Dreamy Eyes, som båda har minst hälften kvinnor, varit bäst hitintills. Under åren har Project Bongo från Holland, som kommer i år igen, Massproducenten, Arre! Arre! och Hagaliden varit fantastiskt. I år tycker vi att folk ska komma och kika på Lava BangsDe Montevert, Holy Now och våra VÅRØ-band, Futile, Two Year Vacation och CHANCVN såklart!

Nämnda VÅRØ är ett nystartat skivbolag som Billy och Jonas sköter tillsammans med Fabian Forslund (bloggare på bland annat Djungeltrumman).

Finns det fler spelmöjligheter i Halmstad? Vad händer när ni genomfört sista spelningen i augusti? Blir det tyst eller tar någon annan verksamhet över?

”Vi försöker ständigt hitta en bra lokal att arrangera i under vinterhalvåret men vi får aldrig alla bitar att klaffa”

– Halmstad som popstad är rätt vilande under vintern, med undantag för större akter, i vintras såg vi exempelvis bob hund, vilket vi aldrig trodde skulle hända.

– När vi stänger ner för säsongen stänger även restaurang Tillsammans, men vi avslutar med en endagsfestival i september. Vi försöker ständigt hitta en bra lokal att arrangera i under vinterhalvåret men vi får aldrig alla bitar att klaffa, så som scen, alkoholservering och ekonomiska dealar.

Vilken roll har musiken spelat i Halmstad under åren? Alla har ju någon gång dansat till Gyllene Tider (även om de är från Harplinge).

– Vi har hört att Halmstad var asfett på 70- och 80-talet, då Gyllene Tider hade sina glansdagar. Sedan hade vi Diezel när vi växte upp som hade akter från Timbuktu, Kent, Broder Daniel, Håkan Hellström och Moneybrother till David & The Citizens och Marit Bergman. Och ja, vi älskar Gyllene Tider. Jonas är till och med född i Harplinge.

Blir det en fortsättning nästa år? Och när tar ni konceptet till Göteborg?

– Vi hoppas innerligt att vi kan knåpa ihop en ekonomisk lösning med restaurang och kommun, och det är vi säkra på att vi kommer göra på något vis. Vi är oerhört glada att få göra detta under somrarna och kommer göra allt för att fortsätta. Göteborg har väl redan nog med konserter?

En spellista med alla artister och band som medverkar under årets Tillsammans Sessions.

Samtliga foton är tagna i samband med JUDITHS spelning på Tillsammans Sessions.