Yassassin: ”Sången handlar om mobbning men också om att våga gå sin egen väg”

HYMN har tidigare uppmärksammat LUST där vi hittar de Londonbaserade svenskorna Moa, Anna och Andrea. Två tredjedelar återfinns även i Yassassin, ett band som har beskrivits med orden: ”the kind of colourful chaos that you need right about now”.

Yassassin är just nu aktuella med första singeln och videon ”Social Politics”. Senare i år kommer första EP:n på vilken de har samarbetat med Dave Allen, producenten vi bland annat känner igen från Neneh Cherrys storsäljare ”Man” (men kanske främst från hans jobb med new wave-storheter som The Cure, Depeche Mode och Human League). HYMNs Anton Lindskog ställde några frågor till Moa och Anna.

Vilka är ni som är med i Yassassin?

Anna: – Jag sjunger och Moa spelar gitarr och sjunger backing vocals. Utöver oss två så är vi ett färgglatt gäng bestående av italienska Raissa Pardini på bas, engelska Joanna Curwood på gitarr och Ruth Nitkiewicz från Australien på trummor. Det är kul med så många olika nationaliteter i samma band!

Vad skulle ni själva säga är största skillnaderna mellan LUST och Yassassin?

Anna: – Jag tycker att låtarna vi gör med Yassassin är mer straight forward och in your face medan LUST har en mer drömsk inriktning. Jämför själv!

Moa: – Det är oerhört lyxigt att spela i två band med så olika sound.

Jag tycker mig höra tydliga ekon av 90-talsindie i er musik (The Breeders är en stark referens). Kan ni nämna några viktiga inspirationskällor?

Moa: – Vi har alla olika referenser men det är nog sant att mycket av vår inspiration kommer från musik som vi har vuxit upp med. Själv skulle jag nog nämna PJ Harvey, Le Tigre, Broadcast, Spice Girls och Warpaint.

Anna: – Jag håller med Moa. Girl power!

Vad är ”The zombie scene” som nämns i ”Social Politics”?

Anna:–  Sången handlar om mobbning men också om att våga gå sin egen väg. ”The zombie scene” kan vara en mobbare eller någon som passivt iakttar utan att säga något. Mobbning pågår överallt i samhället, i skolan, på jobbet, i politiken… Den växande främlingsfientligheten i världen är skrämmande.

Brexit har varit ett hett samtalsämne de senaste veckorna. Hur känner ni som bor i Storbritannien för den rådande politiska situationen?

Anna: – Oroad. Det är ett steg i fel riktning. Gränserna som finns runt om i världen borde öppnas istället för att stängas.

Moa: – Vissa här verkar se det som ett frikort till att vara mer öppet aggressiva och främlingsfientliga. Om man ska se något positivt så har det iallafall verkligen öppnat en diskussion och allt fler verkar förstå att vi måste ta ställning och kämpa för det vi tror på.

Vems katt är det vi ser c:a 1:06 in i videon till ”Social Politics”?

Anna: – Det är min katt Ridley. Eller: Han är ju sin egen men jag försörjer honom med kattmat och boende eftersom han är lite av en kattlegend!