ScHoolboy Q – Blank Face LP

Det går inte annat än le när man tittar över låtlistan på Blank Face LP. ScHoolboy Q sätter sin egen lilla touch på låtnamnen genom att skriva alla “H” i caps så alla vet att det är en ScHoolboy Q låt.

Blank Face LP börjar otroligt starkt med låten ”TorcH” som först byggs upp med en lite soulig basgång som bryts av Anderson Paaks röst som säger “I trade the noise for a piece of divine” och distade elgitarrer kommer in och den där souliga basgången är nu en lite farligare basgång. Jag får en slags känsla som om jag har klivit in i fel kvarter, hamnat på fel bakgata. Den här känslan finns absorberad under hela skivan. Varje låt tar en längre in i detta farliga kvarter, speciellt under låten “Groovy Tony / Eddie Kane” med Jadakiss där denna känsla nästan får mig att tro att jag gör något olagligt. Men det är väl så Gangsta Rap ska vara? Det ska kännas farligt, men jag blir ändå lite orolig att denna gimmick ska bli för mycket. Som tur är överraskar varje låt på skivan.

Så fort jag tror jag har listat ut Black Face LP presenterar ScHoolboy Q något nytt för mig. Låten “Kno Ya Wrong” har tydliga Ol Dirty Bastard-influenser som kommer in och tar en tillbaka i tiden och sen kastas man omkull på nästa låt “Ride It Out” som gästas av Vince Staples och jag bara måste dra volymen på max. Vince och Q är en löjligt bra kombo men grädden på moset är nog de små 2Pac-vibbar som glider in i låten. På nästa låt “WHateva U Want” färdas vi mot lite mer funkigare trakter där beatet låter som ett syskon till låtarna på Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly.

Jag brukar i vanliga fall vara ganska svårflörtad när det kommer till West Coast Gangsta Rap men på Blank Face LP blir jag nyfiken på att få höra nästa låt och se vart den tar mig. Även om West Coast-soundet är det dominerande på plattan är den samtidigt injicerad med otroligt många andra influenser som t.ex. East Coast Rap och Motown Soul/Funk.

Jag skulle kunna fortsätta och beskriva hur varje låt skiljer sig från den förra. Det är egentligen bara en låt som inte faller mig i smaken och det är “THat Part” som gästas av Kanye West men jag tror det kommer släppa. Ju fler lyssningar den får desto mer tolerant blir jag. Den är bara för enformig för att vara över fem minuter lång.

Som jag nämnt gästas skivan av Jadakiss, Kanye och Vince Staples men även av många fler rappare och intressanta rappare dessutom. Vi har Lance Skiiiwalker, Candice Pillay, The Dogg Pund, legenden E-40 som gästar den nästan skräckfilmsliknande låten “Dope Dealer”, Anderson Paak som återigen visar att den nya generationens rappare är att räkna med, precis som ScHoolboy Q gör.

Med Blank Face LP tar Q värdigt platsen i Gangsta Rap-tronen och ger oss 17 låtar som tillsammans bildar ett av 2016 bästa hiphop-album. Så bra att jag kämpade hårt att inte skriva denna recension med caps på alla “H”.

[Top Dawg, 8 juli]

8