Less is more för Gothic Tropic

0007449385_10

HYMNs Alejandra Cerda förälskade sig i bandet Gothic Tropic när hon bodde i Kalifornien för ett par år sen. Nu har hon intervjuat dem.

För några år sen bodde jag i Kaliforniens sydligaste stad San Diego. Efter några veckors festande på klubbar som spelade kommersiell house kände jag att jag behövde fylla på mitt förråd med ny musik från San Diegos undergroundscen. Jag googlade indieklubbar och hittade Soda Bar, en liten bar som ligger längs med den jättelånga vägen El Cajon blvd, och som har bra koll på den lokala musikscenen.

Eftersom jag inte lärt känna någon i San Diego som gillade musik utanför den kommersiella sfären tog tog jag mig iväg dit själv – och vilken tur att jag gjorde det just den kvällen! Då spelade nämligen trion Gothic Tropic och jag har följt dem på sociala medier sedan dess. Då spelade de låtar från EP:n Awesome Problems (fantastiskt bra platta) men nu är de aktuella med ett nytt sound och ny laguppställning.

Jag fick tillfälle att ställa några frågor till den talangfulla, trendsäkra och karismatiska frontpersonen i Gothic Tropic – Cecilia Della Peruti, samt till trummisen Rheese Detrow.

Hur skulle ni beskriva musikscenen i Kalifornien?

Cecilia: – Den är väldigt samarbetsvillig har jag märkt! Alla samarbetar och stöttar varandra, jag har hittat ett väldigt bra community att umgås med. Det finns så många sub-genrer, så det är svårt att generalisera eftersom det nästan är segregerat i genrer. Men generellt i min värld så tror jag att det håller på att förändras och växa upp.

När jag såg er hade ni en kvinnlig trummis, och jag tror ni haft ytterligare en annan trummis sen dess – hur länge har ni spelat ihop i nuvarande sättning?

Cecilia: – GT:s första trummis var Liv Marsico som har ett projekt som heter Liphemra, och efter det Lia Braswell som skriver och spelar i New York nu. Sen ungefär ett och ett halvt år tillbaka är det Rheese Detrow som spelar trummor. Daniel Denton spelade bas ända sen Liv var med i bandet, men nu har Brad Bowers varit basist i snart ett år. Sättningen har förändrats så mycket men eftersom alla hade sina egna projekt så visste jag att det bara var en tidsfråga innan de skulle välja – det har jag alltid vetat.

”Eftersom det alltid varit mitt hemmaprojekt så finns det en frihet för mig att hitta talangfulla personer”

– Den här sortens förändringar i sättning fungerar inte för alla band, speciellt om de delar skrivandet och den kreativa kontrollen, men eftersom det alltid varit mitt hemmaprojekt så finns det en frihet för mig att hitta talangfulla personer att spela och nörda loss ihop med.

– Brad och Rheese är mer permanenta medlemmar i GT nu, de är otroliga musiker och kreativa människor, och jag hoppas att kunna skriva med dem på nästa album.

19211_896329697075414_678358289577908369_n

Jag följer er på sociala medier och förstår att det är du som postar på Gothic Tropics Instagramkonto, jag minns när du hashtaggade något om Sverige, när du letade efter en speciell klädstil tror jag. Vad vet ni om Sverige? Har ni planerat en Europaturné med Gothic Tropic?

Cecilia: – Jag skulle älska att göra en Europaturné! Förhoppningsvis gör vi det framöver. Jag besökte Sverige med BØRNS förra året och det var fint och vi hade tur med vädret har jag hört. Vi var i Stockholm och spelade på Debaser Strand. Jag köpte Magazines Real Life i vinylbutiken mitt emot gatan. Hade det fantastiskt – och alla var riktigt trevliga och snygga, haha.

Ni släppte nyligen singeln ”Stronger ”som jag upplever har ett renare och mer 60-tals-popsound än tidigare material. Hur skulle du beskriva det nya albumet?

Cecilia: – Jag tror att albumet är mycket renare än de senaste släppet. Jag följde bara mina instinkter, det var en ganska enkel övergång i mitt huvud; jag var över lo-fi soundet. Jag gillade det inte längre och ville komma närmare soundet, göra det lufttätt. Less is more.

Cecilia har skrivit en del om sexismen hon mött som kvinnlig musiker – hur tänker ni andra i bandet om det, känner ni att ni är en del av det?

Rheese: – Som trummis är mitt mål att stötta och inspirera, så det är stärkande att backa en stark kvinnlig artist som Cecilia. Jag tror det skickar ett budskap till en specifik publik som behöver bli lite utmanade. Att se en stärkt kvinnlig artist ta kontroll och riktigt äga är bland det grymmaste – och jag tror att Brad håller med mig om det.

”Det är stärkande att utmana den idealiserade versionen av manlighet”

– Jag gillar också att utmana könsroller: jag har aldrig varit särskilt maskulin, jag klär mig inte ”manligt” och jag flätar mitt hår. Under USA-turnerandet hade jag intressanta upplevelser. På offentliga toaletter t.ex. såg jag ofta män kolla två gånger när de såg mig vid urinoaren eller handfatet bredvid dem, för de misstog mig för att vara kvinna. Det är stärkande att utmana den idealiserade versionen av manlighet och att spräcka den förväntningen.

– När jag var ung uppfattades frasen ”du ser ut som en tjej” som en förolämpning. Som vuxen kan jag inte tänka mig en mer smickrande kommentar. Kvinnor äger och jag vill sprida det budskapet och jag kommer att fortsätta kämpa för jämställdhet.

Bandet är förtegna om när det nya albumet kan tänkas komma, men singeln ”Stronger” finns på Spotify och för några dagar sen släpptes den andra singeln ”How Life Works”. Jag hoppas att vi blir en liten fan club i Sverige efter detta så att de kommer hit och spelar snart. Glöm inte vem som tipsade er!