Mitski – Puberty 2

Varför krångla till det: Mitski Miyawakis Dead Oceans-debut är ett av årets bästa släpp. Redan på inledande ”Happy”, med sin upptrappande låtuppbyggnad och mystiska saxofoner, framgår det vilket mästerverk som väntar. Med en sällsynt självklarhet radar Brooklyns coolaste sadgirl sedan upp låtskatt efter låtskatt. Du sitter hela tiden som på nålar för det där förrädiska lugnet kan när som helst explodera eller mynna ut i ett våldsamt kaos av känslostormar.

Hennes surrealistiska lo-fi-grunge känns mer sammanhållen än tidigare, trots att den har en tendens att slingra sig i alla möjliga riktningar. Det är ett album som efter flera lyssningar fortfarande fascinerar och överraskar; som att hon ofrivilligt råkat snickra ihop ett popalbum av skeva beståndsdelar.

För med sitt djup, såväl musikaliskt som textmässigt, känns Puberty 2 som en markör. Mycket har hänt sedan hennes förra album, Bury Me at Makeout Creek, såg dagens ljus 2014. Hon är mogen långt bortom sina tjugofem år, och av de fyra album hon hunnit släppa hittills är detta tveklöst hennes mest fulländade. Det här är hennes år, helt enkelt.

”I will go jogging routinely, calmly, and rhythmically run / and when I find that a knife’s sticking out of my side, I’ll pull it out without questioning why” sjunger hon i ”Fireworks”, som kanske skulle kunna beskrivas som punk i sin mest meditativa form. Låten drivs fram med suggestiva gitarrackord och Mitskis emotionella röst.

Fast vad som verkligen kännetecknar albumet är Mitski och hennes producent Patrick Hylands förmåga att skapa intressant dynamik. Kanske är det singeln ”Your Best American Girl”, som går från ett relativt lugn till att bli en tornado som river allt i sin väg inom loppet av någon sekund, som är det bästa exemplet på det.

En annan höjdpunkt är stökiga ”My Body’s Made of Crushed Little Stars”, som tyvärr inte ens är två minuter lång, men som för tankarna till ett 90-tal där smutsig alternativrock med deppiga texter fortfarande spelades på MTV. Den existerar fortfarande, den har bara förflyttats till Tumblr och där är Mitski just nu det hetaste namnet.

[Dead Oceans, 17 juni]

9