Ett samtal med Kvinnliga Musikernätverket

Sabrina Mitra, Clara Blom Christensen och Mona Khoshoi i Kvinnliga Musikernätverket

Sabrina Mitra, Clara Blom Christensen och Mona Khoshoi i Kvinnliga Musikernätverket

I helgen har organisationen Kvinnliga Musikernätverket releasefest för att fira sin nystart. Förutom att de kommer prata om sitt framtida arbete så spelar artister som Lo, Roe och Kim Westin på festen. Vi tog ett snack med Kvinnliga Musikernätverkets Clara Blom Christensen.

Hur startade Kvinnliga Musikernätverket?

– Det började med att en tjej som heter Mona Khoshoi startade en Facebookgrupp vid namn Kvinnliga Musikernätverket. Hon startade gruppen för att skapa möjligheter för kvinnor att synas inom musikbranschen och öppna för nya samarbeten. Efter Mona så kom jag med, och sedan anslöt Sabrina Mitra. Det är vi tre som arbetar med nätverket nu.

Vad är det som gjort att ni märkt att det finns ett behov av ett kvinnligt musikernätverk?

– Flera olika saker. Jag har märkt är att kvinnor kan vara dåliga på att promota sig själva, ta till exempel när vi letade artister till vår releasefest. När vi gick in och kollade i grupper för musiker i Göteborg så märkte vi att det inte var en enda kvinna som promotat sig själv, som skrivit: ”här är mina grejer, lyssna gärna”. Det var enbart killar. Och det är ju inte svårt att skriva en Facebookpost, utan det är ju andra grejer som ligger bakom varför någon gör det eller inte gör det. Vårt syfte är att skapa ett rum där folk förstår varandra och där det finns en öppnare stämning.

Vad tror du att det kan finnas för anledningar till att kvinnor inte får eller tar utrymme?

– Jag tror att man som kvinna sätter högre prestationskrav på sig själv. Det tror jag kan vara en faktor. Sen så handlar det också om förebilder, det kan vara svårt att ta första steget i en grupp där man verkar vara den enda kvinnan eftersom bara män syns.

Vad har ni fått för respons på skapandet av Kvinnliga Musikernätverket?

– I den slutna gruppen som organisationen är kopplad till så har vi fått tusen medlemmar sen september så det är en väldigt bra respons. Vi nystartar nu, pappren gick igenom på skatteverket i februari. Nu ska själva arbetet starta, det vi vill göra med själva organisationen. Vi kommer hålla i olika events, föreläsningar, låtskrivarworkshops, möten för gruppens medlemmar. För att skapa ett forum och nya samarbeten.

– Målet för oss kommer också vara att skapa kontakter med musikbranschen. Vi har ju den här banken med kvinnor som jobbar med musik och vi ser den här gruppen som en enorm tillgång. Genom den kan vi hjälpa godkända organisationer som vill ha in fler kvinnor.

Samarbetar ni med några andra organisationer?

– En sak som vi upptäckte när vi började med det här var att vi inte var de enda, att det finns många som jobbar med de här frågorna. Just nu har vi ett samarbete med Nätverket 50/50. Jobbar man ihop så kommer man oftast längre. Jag tror att det är viktigt att det finns många olika organisationer som jobbar med det här. Ju mer utrymme det finns, och ju mer ansvar folk tar för att göra en skillnad, desto bättre kommer det gå.

Läs mer om releasefesten här.