Redaktionens favoriter v.21

Whitney. Foto: Samuel Isaksson
Whitney. Foto: Samuel Isaksson

Veckorna går men vår fredagstradition består. Här är HYMN-redaktionens favoriter vecka 21.

Whitney – ”No Matter Where We Are” (video)

Secretly Canadian-pärlan Whitney släppte den här fina videon till ”No Matter Where We Are” i veckan och nu är väntan inför debutalbumet näst intill olidlig. Som tur är så är det nu bara en vecka kvar till släppet. Vi räknar dagarna.

V/A- Day of the Dead (hyllningsbox)

För den som ännu inte upptäckt The Grateful Deads låtskatt bör den här boxen, kuraterad av The National-bröderna, vara en lysande ingång. Här samlas typ hela indie/alt-country-eliten (läs: Local Natives, Stephen Malkmus, Jenny Lewis, Bonnie Prince Billy, Courtney Barnett, ANOHNI, Perfume Genius, Lucinda Williams, Angel Olsen osv osv) och levererar fem plattor fyllda av ren och skär musikkärlek. Soundtracket till sommarens alla bilresor är här.

Gamla Pengar – ”Stekt Orm III” (låt)

Gamla Pengar kommer efter sommaren släppa en ny EP vid namn Ingen kan allt, men alla kan dra åt helvete och i veckan bjöds vi på ett smakprov i form av låten ”Stekt Orm III”. Inget datum är satt än men EP:n ges ut av Gaphals.

angelic milk – ”Rebel Black” (låt)

Vi har skrivit om ryska grungepop-hoppet angelic milk tidigare. I kväll spelar Sarah Persephona och c/o på Debaser Strand i Stockholm och imorgon på HYMNs och PNKSLMs gemensamma fest på Pustervik i Göteborg. I veckan kom lovande låten ”Rebel Black”, hämtad från kommande ep:n Teenage Movie Soundtrack. Fungerar som en fin pepp inför helgens fester!

Melt Yourself Down – ”Jump The Fire” (video)

Man undrar vilket som är det största mysteriet. Att detta Londonband lyckas få ihop sina uppenbara influenser från jazz, funk, noise och nordafrikansk musik till något helt unikt och logiskt eller att de ännu inte upptäckts och hajpats av världens samlade musikmedier. För en knapp månad sedan släppte de ännu ett starkt album – Last Evenings On Earth – och mäktiga ”Jump The Fire” därifrån har nu fått en video.

Harleighblu – Futurespective, part 3 (EP)

Ännu en brittisk akt, i detta fall en grym soulsångerska som fått viss uppmärksamhet i hemlandet men det stora genombrottet väntar på sig. Harleighblu inte bara har en röst som påminner om Amy Winehouse, det känns som hon befinner sig där Amy gjorde 2006, det vill säga precis innan alla ville ha sin del av kakan. Harleighblu är inte heller intresserad av att planka gamla legendarer – produktionen känns precis som de tidigare Futurespective-släppen genuint fräsch och helt i klang med sin samtid. Eller framtid.

Alla de tre låtarna är utmärkta, men speciellt sparsmakade ”Reverse” är rent magisk.

Thee Oh Sees – ”Plastic Plant” (låt)

John Dwyer återvänder med sitt Thee Oh Sees och den moderna garagerockens frälsare gör inte bort sig denna gång heller. Den 16 augusti besöker bandet Debaser i Stockholm (kommande albumet A Weird Exits släpps den 12 augusti).

Ison & Fille – Jag är jag/Vi skiner (låtar)

Sveriges hiphopkungar skänker oss ett skönt dubbelsläpp med sedvanligt personligt berättande rhymes och snyggt drivna beats. Missa dem inte på Gröna Lund ikväll – en Ison & Fille-spelning är alltid underhållning på toppnivå!

Mykki Blanco (ft. Woodkid) – ”High School Never Ends” (video)

Mykki Blanco fortsätter stampa sönder normerna inom hiphop. Videon till ”High School Never Ends” är en Romeo & Julia-inspirerad berättelse om förbjuden kärlek. Den är inspelad i Tyskland och videons Romeo spelas av Tobias Kagelind som folk känner igen som bland annat programledare för Fame Factory och som medlem i bandet Consoul.