Missa inte Quilt – varken live eller på skiva!

QuiltPress2015-432WEBSITE1

Boston-bandet Quilt har gjort årets bästa album hittills i min mening. Plaza är något helt annat än man kunnat förvänta sig efter deras psykedeliska andra album, som precis som spliten med MMOSS var ganska lo-fi. På den nya plattan bjuder bandet på glimmande poplåtar blandat med folkbetonade jams. I veckan besöker de äntligen Sverige och HYMN spelar skivor i samband med Quilts spelning på Mejeriet i Lund.

Det mest slående med Plaza är produktionen som får lyssnaren att ständigt upptäcka nya kvaliteter i gitarristen och sångerskan Anna Fox Rochinskis röst. Ljudlandskapet är minst sagt prunkande och kan nästan bara jämföras med The Clienteles Brian O’Shaughnessy-producerade album från modern tid. Vi nämnde albumet kort i Månadens PS i februari, men jag kände att det förtjänar lite mer utrymme. Inte heller har vi uppmärksammat våra läsare på den vackra videon till mästerliga ”Roller”.

Men den absolut svängigaste låten på skivan, som släppts av Mexican Summer, är tveklöst ”Hissing My Plea” som jag redan spelat ute ett flertal gånger. Den kommer garanterat få dig att dansa om du har möjlighet att besöka Mejeriet på torsdag. Låten är även med på ett sommarblandband jag har satt ihop åt HYMN, som innehåller flera andra artister ni kan få höra på torsdag. Bland annat bandets vän Doug Tuttle från insomnade MMOSS.

Gillar man Plaza gör man också rätt i att kolla upp Quilts förra album Held In Splendor, som hyllades utan att få samma genomslag. Inte minst den garagerockiga ”Mary Mountain”, som knappt låter som samma band de är idag. Men redan då spelade de in i New York med Jarvis Taveniere från Woods. Det är talande att även Woods själva, på nya albumet Sun City Eater In the River of Light, låter förhållandevis funkiga och välkammade.

Vill du höra mer av Woods, Quilt, Doug Tuttle och andra somriga tongångar? Lyssna på Krister Bladhs sommarmix för HYMN nedan, och missa inte Quilts spelning och Kristers DJ-set på Mejeriet i Lund på torsdag.

Sida A

Sida B