Veckans FYND: Stina och Arktis, Mansion och The Town & The City

Stina och Arktis pressbild
Stina och Arktis pressbild

Precis som vanligt på måndagar tipsar vi om tre FYND som fler borde lyssna på.

Stina och Arktis

I helgen släppte Umeå-baserade orkesterkollektivet Stina och Arktis sin debut-EP Fifty Fifty. Samtliga låtar är skrivna av sångerskan och låtskrivaren Stina Salander. Texterna, som ofta har en politisk ton, tar avstamp i 90-talets Umeå – i en miljö där punkscenen gav möjligheter till att ”vara någon annan än en normativ tjej”. Musiken är baserad på text och enkla melodier, och Salander backas upp av Emilia Röjås (gitarr, kör), Krut Zetterlund (elgitarr, nyckelharpa, blås), Moa Sandström (kontrabas), Elsa Reimersson (fiol, kör) och Carl Östberg (trummor). Proggig visfolk av bästa sort.

Mansion

Göteborgsbandet Mansion gör intensiv popmusik med rötterna i postpunk och indie. Associationerna går till Makthaverskan, Agent Blå, Westkust och andra lysande band på Göteborgsscenen. I början av året begav sig Mansion in i studion för att spela in en ny EP som ännu inte släppts. Vi ser fram emot att höra det nya materialet och i väntan på det lyssnar vi på den fantastiska EP som bandet släppte förra året.

The Town & The City

Uppsalabaserade The Town & The City, med låtskrivaren Magnus Öberg i centrum, påminner om alt.country-band som Loosegoats och Wilco. Debuten Standards kom i julas och just nu håller bandet på att repa inför sina första liveframträdanden som kommer att ske under sommaren. Ett måste att kolla in om du brinner för lågmäld americana.

Lyssna på vår playlist med samlade FYND här.