VIDEOPREMIÄR: MITYA – ”Fabula Spatium”

MITYA släppte i dagarna psychrocksingeln ”Fabula Spatium” och för att spegla låtens ödesmättade karaktär har animatören Gustaf Holtenäs skapat en fantasifull och fängslande video – ett lyckat samarbete som förstärker musikens storslagna atmosfär. Själva ljudbilden ger en känsla av att Pugh Rogefeldt blivit medlem i Flaming Lips. Det är inte förvånande att Mitya Burmsitsov på kort tid blivit ett stort namn i hemlandet Ryssland.

Gustaf ger sin bild av videon:

– Grundtanken med videon var att jag ville skapa något så annan-världsligt som möjligt. Att betraktaren får skåda ett scenario som kanske anses helt ologisk men som skulle kunna vara ett helt vardagligt senario i världens där det utspelas. Med detta menar jag inte att bara fylla videon med totalt nonsense utan att ändå försöka skapa ett universum som känns enhetligt och följer sina egna strikta lagar. Om jag har lyckats åstadkomma detta under de ynka två minuter som videon upprymmer är dock en annan femma!

Han fortsätter:

– Under arbetsprocessen la jag mycket tid med experimentera med olika sätt att animera. Vilket resulterade i en tokig blandning av handritat, datorritat och 3D-modellering. Som stort fan av Studio Ghibli, Adventure time, etc. valde jag dock att animera det mesta på traditionellt frame-by-frame-vis.

Ni kan även lyssna på låten via Spotify.

Mitya berättar om låten:

– ”Fabula Spatium” is the first single from upcoming album Meta – the most spontaneous and subconscious work I’ve done. I literally wrote 10 songs one after another one night for fun and later realized some of them are so unique and weird that I have to finish this record properly. ”Fabula Spatium” is like a sonic guide, your inner friend who doesn’t tell you what to do, just asks you right questions that can change your life.

”Fabula Spatium” är första singeln från ett kommande album.