Nite Flights – Jet Lag

Musik är en konstform. Skaparens målsättning är att attrahera, få lyssnaren att beröras och på så sätt skänka en upplevelse som gör att mottagaren lyssnar om och om igen. Många misslyckas, lika många hypas utan anledning (mest för att trötta mediamänniskor tenderar att lyssna mer på andra än sig själv).

Mina förväntningar på Tobias Isakssons nya projekt Nite Flights – ett soloprojekt baserat på nattliga dansutflykter och sena studiotimmar – har inte nått några astronomiska höjder, men redan första låten ”Takeoff” får mig på andra tankar. Jag blir helt enkelt berörd. Det är inte svårare än så.

Associationer. Det går inte styra över de bilder och föreställningar som musik ger. Mycket handlar givetvis om tidigare erfarenheter. Under många år fann jag ett lugn genom att titta på Caspar David Friedrich’s landskapsmålningar från 1800-talet – en av romantikens främsta konstnärer och känd för motiv på personer som drömskt blickar ut över horisonten. Då och då infinner sig denna känsla, även om ljudbilden lika ofta tangerar melankoli och bottenlöshet.

I grunden är detta en dansskiva, baserat på house, balearica, synth och hiphop, men fokus ligger inte på att ge människor snabba kickar på klubbgolvet. Musiken är alltför känslosam och ångstladdad. Visserligen kan inramningen bli lite väl monoton, men dessa tillfällen räddas av The Land Belows Erik Lindestad som sjunger på ett par spår. Inte nödvändigt, men nyanserar helheten.

[Hybris, 15 april]

7