Kyle Craft – Dolls Of Highland

KyleCraftLP_Jacket_Cover

Det ger mig alltid dubbla signaler när en artist nämner David Bowie som referens. På många sätt är det omöjligt återskapa The Thin White Dukes arv, men genom att försöka finns alltid möjligheten. Louisiana-artisten Kyle Craft – signad av klassiska Sub Pop – tar fasta på det flamboyanta och utåtriktade. Det blir mycket Elton John, Sweet och Queen. I vissa stunder olyssningsbart. Teater- och musikalkänslan tar över.

Det mest intressanta med skivan är Kyles önskan att förena födelseortens swamp, country och cajun-traditioner med uttrycksfull glamrock. Emellanåt med lyckat resultat. Låtar som ”Balmhorea” och ”Future Midcity Massacre” får en på gott humör. Ljudbilden är positiv och sångaren lever ut sina rock ‘n’ roll-drömmar. Det är som att se Bob Dylan dansa med Marc Bolan. Chansen att få dansa tryckare är dock liten – ett undantag utgör fina ”Three Candles”.

I stort är det bara euforin som tar plats, vilket gör att ljudbilden blir allt för utmattande och enformig. Det hjälper inte att ett stillsamt John Lennon-piano gör sitt bästa för att lugna ner tempot, i nästa stund dansar Kyle återigen på lätta fötter med glittrande platåskor. I hans värld finns ingen morgondag, men det som saknas mest av allt är reflektion och eftertänksamhet. Detta är inte ett av Sub Pops starkaste kort.

[Sub Pop, 29 april]

5