Flora Cash – Can summerlove last forever?

Foto: Christofer Nilsson

Foto: Christofer Nilsson

Hon var bosatt i Stockholm, han i Minneapolis. När Shpresa Lleshaj och Cole Randall av en slump möttes på Soundcloud för lite mer än fyra år sedan, var det början på en kärlekshistoria men också starten på indiefolkduon Flora Cash.

På träbänken mittemot mig sitter Flora Cash: paret Shpresa och Cole. Vi är de enda gästerna på den grekiska restaurangen som ligger ett stenkast bort från deras etta i Vasastan. Utanför fönstret rullar tunnelbanetågen i riktning mot Hässelby Strand.

– Shit! This is freaking brilliant, minns jag att jag tänkte. Jag blev verkligen förälskad i hans musik och texter, säger Shpresa.

I januari 2012 letade Shpresa efter ny musik att inspireras av på Soundcloud, och snubblade över Coles konto. De började skriva till varandra och utvecklade snart en nära relation genom Skype.

– Jag kände direkt att vi var på samma våglängd. Precis som i början av mer konventionella förhållanden slutade vi att umgås med människorna i våra ”verkliga” liv. Vår distansrelation var faktiskt lite osund, säger Cole och skrattar.

Efter en vår med intensiv kontakt bokade Shpresa en flygbiljett till USA, och stannade hos Cole hela sommaren.

– Det var två väldigt fina månader. I början var det svårt att gå från att vara två soloartister till att bli en duo. Vi ville väl imponera på varandra. Det var inte förrän i slutet av sommaren som vi faktiskt skrev vår första låt tillsammans, säger Cole.

Er senaste skiva heter Can Summerlove Last Forever?, handlar den om er?

– Åh, jag säger inte att alla låtar handlar om oss, men vi har gått igenom mycket. Flyttat en del och umgåtts intensivt. Vi har alltid försökt att fokusera på det positiva i vår relation, och nästan passerat gränsen till cheesy. Men det är inte alltid fjärilar och rosor, svarar Cole.

– Oh my god, vi har tuffa tider tillsammans! Vi är ju alltid med varandra. Men det finns inget tvunget med att vi ses hela tiden. Det är liksom ingen jag hellre umgås med, säger Shpresa.

– Eller hur? Jag känner exakt detsamma, fortsätter Cole och ler.

Foto: Christofer Nilsson

Foto: Christofer Nilsson

Efter den där första sommaren flyttade de till Stockholm – därefter till London, Minneapolis, och sedan tillbaka till Stockholm. De tar aldrig en paus i låtskrivandet.

– Allt inspirerar mig. Ibland kan det bara vara ett ord, något jag hört eller läst på Facebook. Och så får jag en känsla som sedan växer och blir till en låt, berättar Shpresa.

– Jag brukar sitta med gitarren, muttra slumpmässiga ord och spela in mig själv. Sedan lyssnar jag på det inspelade ljudet och försöker urskilja orden – låter det som att jag säger någonting? De bästa fraserna kommer alltid ur det undermedvetna, säger Cole.

Till en början var det inte genom duons egna material som fansen upptäckte Flora Cash. 2013, samma år som de gifte sig i Los Angeles, bestämde sig nämligen Shpresa och Cole för att lägga upp covers på Youtube, och överraskades av en positiv respons från lyssnare.

– Det var riktigt, riktigt, lama videos, säger Cole och skrattar. Första covern vi gjorde var på en av mina favoriter: ”Pumped Up Kicks” av Foster The People. Vi trodde verkligen inte att någon skulle kolla, men fortfarande är det en del fans som tycker att det är det bästa vi har har gjort.

Vad drömmer ni om inför framtiden?

– Vi vill vinna en Grammy, säger Shpresa. Och vara med på Ellen Degeneres show. Min gamla dröm var att komma till Oprah, men hon gör inte längre den typen av program. Sedan ska vi hamna på Billboardlistan, minst på plats nummer tre, men helst i topp!

– Okej, då får väl jag säga något mer hipster artsy fartsy, fortsätter Cole. Jag hoppas att vi kommer att fortsätta att få göra musik som talar till oss. Det känns som att vårt senaste material är det bästa vi någonsin har skrivit, men att våra allra bästa låtar ännu ligger framför oss.