Månadens PS: mars

Liima
Liima

Då var det dags för några snabbrecensioner av marsplattor vi lyssnat på men inte hunnit med att recensera.

Liima – ii
EXPERIMENTELLT Liimas musik är allt annat än tråkig och förutsägbar. Även om Mads, Casper och Rasmus i bandet tidigare spelade i Efterklang, som på många sätt lät snarlikt, är ii full av överraskningar. Tatu Rönkkö på percussion tillför naturligtvis mycket. Det är experimentellt och intressant, och plattan klarar sig med nöd och näppe från att bli alltför pretentiös. ”America” är en av årets bästa singlar hittills. 7/10

Adult Books – Running From The Blows
POSTPUNK Adult Books lånar drag från klassisk postpunk och punk och blandar ut det med indie. Ibland blir resultatet riktigt bra, som i inledande ”Causal Wrecks”, men lite för ofta är det småtrist. 5/10

La Sera – Music For Listening To Music To
INDIEPOP Katy Goodmans (ex-Vivian Girls) La Sera är numera en duo. Goodmans make Todd Wisenbaker är nämligen med i leken. Nya plattan, som är producerad Ryan Adams, är kanske inte den mest spännande samling låtar som mars har att erbjuda. Det är snygga, jangliga Smiths-klingande gitarrer och lite rockabilly-tongångar som svänger till ibland, men inte så mycket mer än så. 4/10

Dream Wife – EP01
POP London-trion Dream Wife bjuder på riot grrrl-pop av finaste sort på debut-EP:n. De låter som ett modernt Transvision Vamp eller ett poppigare Yeah Yeah Yeahs. Det är charmigt, catchy, kaxigt och tajt på en och samma gång. 7/10

Honduras – Gathering Rust EP
POSTPUNK Förra året släppte Honduras singeln ”Paralyzed”, en låt som gjorde att bandet kändes extremt lovande. Tyvärr ledde inte albumet Rituals upp till förväntningarna och den här EP:n lider av samma problem. Det är bra men känslan att Honduras borde kunna bättre finns kvar. 6/10

Jaqe – Förbannelsen EP
HIPHOP Jaqe är äntligen tillbaka. I februari släpptes singeln ”Förbannelsen”, och en dryg månad senare kom EP:n med samma namn. Det här är första släppet från Jaqe sedan 2014. Låtarna är producerade tillsammans med Malmös stolthet Leslie Tay som även agerat kreativt bollplank, vilket märks på de mindre skruvade och hetsiga beatsen som fått stå åt sidan för Leslies mer drömska och trapsläpiga ljudbild. Jaqe bevisar återigen att han är Sveriges bästa och mest intressanta rappare. 8/10

Bestial Mouths – Heartless

GOTH Goth handlar, för att citera Fredrik Strage, om ”mörkt mangel”. Få förvaltar den traditionen bättre just nu än Bestial Mouths. Heartless innehåller några nya låtar, uppdaterade versioner av ett par gamla nummer och en industrikylig Human League-cover. Det är en orgie i mörkerromantik och apokalyptiskt stämningsbyggande med brusiga, isande synthar, attackerande slagverk och en Lynette Cerezo som vill förföra dig och överfalla dig med en trubbig köksax på samma gång. 8/10

Mads Langer – Reckless Twin
POP Mads Langer slår rekord på topplistorna i Danmark med singeln ”3 AM” och ligger också i toppen med albumet Reckless Twin. Plattan, hans femte i ordningen, tog form i LA där Langer knåpade ihop den med Sune Wagner från The Raveonettes. En intressant mix som hörs tydligt på ”Cool in the Summer”, som går mer mot indie och kan vara en av årets bästa låtar. Vid sidan av detta är albumet dock en enda stor, och minst sagt generisk, popkavalkad som gjord för att spelas sönder av de kommersiella radiokanalerna.  5/10

Ash Code – Posthuman
SYNTH Tyska Ash Code kombinerar omedelbara, catchiga new wave-melodier med en mörk, minimalistisk ljudbild vi känner igen från den 80-talets franska och belgiska coldwavescen. För fans av bland annat Lust for Youth. 7/10

Anouk – Queen for a Day
POP 90-talsartisten Anouk som gjorde sig känd med hiten ”Nobodys Wife” har släppt ett riktigt oklart album. Albumets låtar är en blandning av pop, soul och något som låter som en ”Hit the Road Jack”-cover. Den röda tråden är den omoderna produktionen och de förutsägbara texterna. Det finns några försök till pampiga soullåtar som ”Run Away Together” och ”If I Knew”, tyvärr är de alldeles för mediokra för att bli det. Albumet påminner mest om ett potpurri från den tiden då potpurrin var inne (90-talet). Synd eftersom hennes röst både är speciell och kraftfull. 2/10

Prince Rama – Xtreme Now
ELECTRO Det finns inte riktigt plats här för att förklara konceptet bakom Brooklyn-systrarna i Prince Ramas nya album Xtreme Now (läs istället vår intervju för det ändamålet). Men lika utflippat som tanken bakom är det musikaliska resultatet. Här samsas flummig nu-disco med electropunkiga dansholvshits och new age-inspirerad skönsång.  7/10