De startar #TBF i Falköping

THROWBACK-HEADER-BIG

Boka genast in den 10 september i era kalendrar! Idag kom pressmeddelandet om att en ny festival startar i Falköping. Denna endagsfestival, som har fått namnet Throwback Festival, lär bli årets bästa nostalgikick.

Precis som namnet antyder blickar man till viss del bakåt i musikhistorien och bjuder in både aktiva, vilande och splittrade band. Första bandsläppet gjorde oss så exalterade att vi skickade i väg några frågor till arrangörerna Per Lundberg (P) och Fredrik da Rocha Johansson (F).

Första bokningarna, Souls och Earth Crisis, berätta lite om varför ni valde att boka just dem!

P:Souls var ju så in i gatans hårda utan att vare sig vara hårdrock eller HC. Det var hård rock. Smärtsamt och samtidigt himmelskt vackert. Sen missade jag tyvärr deras sista spelning i Göteborg. Kom aldrig in på grund av överfullt.

F:Earth Crisis är ett favoritband inom HC-genren. Brorsan spelade i ett hardcoreband i slutet på 90-talet och då var Earth Crises ett av de band som vi lyssnade på. Jag gjorde en chansning och skickade iväg ett mejl till dem, som tur var nappade de.

Varför passar det bra att ha en musikfestival i Falköping?

P: – Rent logistiskt så ligger Falköping bra till. En timme från Göteborg, 45 minuter från Jönköping, 20 minuter från Skövde, 2,5 timme från Stockholm och 7 timmar från Berlin. Sen känns det lättare att jobba med en stad som Falköping än någon annan. Kortare väg till beslut. Många vill vara delaktiga och så.

Nämn några drömbokningar om ni får spåna helt fritt!

P: – I skrivande stund: Sisters of Mercy, The Smiths och Ebba Grön. Jag vill inte avslöja vad vi planerar för nästa år ännu.

F:System of a Down, Twisted Sister, Raised Fist, Imperiet, The Offspring och Skid Row – men bara om de spelar Slave To the Grind från 1991.

Vilka andra svenska festivaler gillar ni och varför?

P: – Gillar Way Out West som lyckats sätta musiken i första rummet. Är även ett fan av Sweden Rock, trots att jag aldrig varit där. Men jag gillar konceptet – att hårdrocken bara kör sin grej och inte direkt låter sig påverkas av trender. Samma gäller Norberg festivalen och Urkult. Fast allra mest älskar jag Roskilde!

F: – Jag har faktiskt inte varit på någon annan än Hultsfred ett par gånger. Så jag måste väl säga Hultsfred då? Jag var på någon kringresande festival med Hellacopters, Thåström, Mando Diao (inte säkert att de spelade samma år ). Den var bra tyckte jag då, lagom med band.

Vad är målet med Throwback Festival?

P: – Vi vill sätta ett avtryck, skapa något beständigt som man tar med sig genom livet. Något man minns för evigt.

Du hittar mer info om festivalen på deras Facebook-sida.