Lust For Youth – Compassion

a1096271411_10

När Lust For Youth 2014 släppte International tog de ett definitivt steg från de tidiga årens skeva och introverta Casio-noise. Bandet övertog stafettpinnen från akter som Air France och The Tough Alliance med en klubborienterad syntpop där också Depeche Mode och New Order utgjorde viktiga referenser. Skivan tog dem världen runt och de har turnerat frekvent sedan dess.

Parallellt med framgångarna har medlemmarna på egen hand utforskat de mer otillgängliga delarna av det elektroniska ljudlandskapet. Loke Rahbeks ambienta industripop i Croatian Amor och Hannes Norrvides mörka electronica i Norin visar att Lust For Youth ingalunda består av musikaliska kappvändare.

Compassion är ändå i stora delar den logiska fortsättningen på International. Inledande “Stardom” sätter tonen med balaeriskt pulserande syntar. “I have seen this faces before, trace the light to stardom” sjunger Hannes Norrveide med en förmodad blinkning till de senaste årens framgångar. Om Norrveide tidigare kunnat avfärdas som en avmätt crooner utan större uttryck blommar han här ut på allvar och skänker musiken en aura av dekadent glamour.

“Sudden Ambitions” har en refräng som är mer smittsam än något bandet gjort tidigare. När de gör låtar värdiga det mest kräsna dansgolv är de som bäst. I några låtar drar de ner på tempot och lyckas inte lika bra. Dynamiken mellan det polerade och det nedslagna presenterat i ett tajt popformat utgör Lust For Youths storhet. På Compassion är bandets autencitet mer närvarande än tidigare och gör dem till något mera än summan av sina musikaliska förebilder.

[Sacred Bones, 18 mars]

8