VED – Omikron

Dagens uppgift är att beskriva VEDs musik. Den enkla utvägen. Malmöbandet – ursprungligen Mattias Nihléns soloprojekt – spelar instrumentalmusik. Det är dock inte riktigt sant. Här och var hörs röster och en av dessa tillhör hypnotisören och familjeterapeuten Milton Erickson. En amerikan med okonventionella arbetsmetoder som avled den 25 mars 1980. Det intressanta med dödsdatumet är att Omikron ges ut den 25 mars 2016. Tankeverksamheten triggas.

Utifrån vetskapen om de gemensamma datumen blir det än mer intressant att ta sig an Omikron. Vad är syftet med skivan? Vad vill medlemmarna förmedla? Ingår jag i ett terapeutiskt experiment? Dessa frågor gör att albumet uttrycker mer än musik, det handlar även om att knäcka de koder som borde gömma sig bland skivans låtar. Inramningen skapar hjärnspöken som inte vill släppa taget och ljudbilden gör det inte lättare att slå sig fri.

Inledande ”Looney Tubas” fångar en tidlös atmosfär och den suggestiva inramningen är svår att återge – musiken jävlas med sinnena och introt frammanar bilder av ett dammigt rum i början av förra sekelskiftet. Det är som att befinna sig i Milton Ericksons hypnos. Älskar varje sekund.

Kunskap vidgar, förändrar och påverkar. Avsaknad av kunskap gör världen mindre och det är lätt att okunskap resulterar i åsikter som bygger på missuppfattningar och generaliseringar. Vår syn på främmande människor tenderar exempelvis att grundas på rena fantasier. I detta fall ger kunskapen musiken en extra dimension. Samtidigt skapar vetskapen frågetecken.

Den musikaliska biten klarar sig dock bra på egen hand; blandningen mellan moderna inslag och gamla stränginstrumentet som Bouzouki, ger en personlig karaktär, där musiken tillåts att utvecklas fritt utifrån medlemmarnas kreativa förmågor. Slutresultat blir fängslande och egensinnigt, men aldrig svårlyssnat. Musiken kan beskrivas som musikterapi baserat på jazz, surf, folk och ambient. Har dock inte lyckats knäcka koden (om det finns någon). Oavsett är denna skiva fylld till bredden av bra musik och intressanta idéer. Rekommenderas varmt.

[Höga Nord Rekords, 25 mars]

8