8 låtar med Los Angeles-tema

Los Angeles har inspirerat otaliga filmare och musiker. HYMNs Daniel Andersson tipsar om 8 av sina favoritlåtar på temat L.A.

1. Whitney – ”No Woman” (2016)

Inleder med en av årets bästa låtar. Whitney härstammar från Chicago, men genom ”No Woman” förflyttar de sig till  ”The City of Angels”.  Vemod i sin mest ärliga form, där huvudpersonen vaknar upp i sistnämnda stad. Whitney utgörs av duon Max Kakacek och Julien Ehrlich som har ett förflutet i splittrade Smith Westerns.

2. Elyse Weinberg – ”City Of The Angels” (1969)

Weinberg spelade in sitt andra album Greasepaint Smile tillsammans med David Briggs. Skivan gavs aldrig ut, men låtar som ”City Of The Angels” nådde publiken ändå (dessvärre långt senare).

3. Elliot Smith – ”Angeles” (1997)

Elliot Smith föddes i Nebraska 1968 och avled i Los Angeles 2003. Endast 34 år gammal.

4. Can – ”Bel Air” (1973)

Krautbandet Can ger inga större utslag på L.A-mätaren, men titeln säger det mesta. ”Bel Air” är 20 minuter perfektion.

5. Kendrick Lamar feat. Dr. Dre – ”Compton” (2012)

Los Angeles-sonen Kendrick Lamar är en av de senaste årens stora hiphop-stjärnor och att inte skriva en låt om Compton vore tjänstefel.

6. Mama Cass – ”California Earthquake” (1968)

Det går inte att tänka sig Kaliforniens musikscen utan The Mamas And The Papas. Efter gruppens splittring skapade både John Phillips och Mama Cass strålande musik på egen hand, och ett av de bästa exemplen är ”California Earthquake”.

7. Mac Davis – ”Hello L.A. Bye Bye Birmingham” (1971)

Countrysoul är en genre som fått ett uppsving de senaste åren och klassikern ”Hello L.A. Bye Bye Birmingham” ger goda vibrationer. Davis ligger för övrigt bakom ”In The Ghetto” och ”A Little Less Conversation” med Elvis Presley.

8. Jackie DeShannon ”L.A.”(1968)

1968 släppte Jackie DeShannon albumet Laurel Canyon och denna plats är för alltid förknippad med artister som Joni Mitchell, Linda RonstadtNeil Young, Buffalo Springfield och The Byrds. Det sägs att Chris Hillman från sistnämnda band skrev “So You Want to Be a Rock ‘n’ Roll Star” på denna plats (en av de bästa låtarna som inkluderar instrumentet gurka).

Spotifylista med samtliga låtar förutom Mac Davis’s ”Hello L.A. Bye Bye Birmingham”.