Redaktionens favoriter v.8

Kim Gordon är aktuell med nya projektet Glitterbust
Kim Gordon är aktuell med nya projektet Glitterbust

Låt oss fira in helgen med veckans bästa musik.

Benjamin Francis Leftwich – ”Tilikum” (låt)

Det har gått fem år sedan brittiska singer/songwritern Benjamin Francis Leftwich debuterade med albumet Last Smoke Before the Snowstorm. Nu är äntligen ett nytt skivsläpp på G – efterlängtade After The Rain. Första smakprovet därifrån heter ”Tilikum” och är bland det finaste vi hört i genren i år.

Lush – ”Out Of Control” (låt)

Den numera obligatoriska shoegazeåterföreningen står i år Lush för. Och inför deras återkomst till livescenen i april efter 20 års frånvaro kommer här en sprillans ny låt. Och det låter inte dumt alls och mer åt det shoegaziga soundet på Split än det mer poppiga på deras sista, eller åtminstone senaste, album Lovelife. Lush är för övrigt bokade till Öyafestivalen i augusti, vilket brukar vara en indikator på att det även kan bli Way Out West.

Glitterbust – ”The Highline” (låt)

Ingen kan föra oväsen som Kim Gordon och som tur är har hon fortsatt på samma spår även efter Sonic Youths splittring. Senaste projektet heter Glitterbust, en duo hon har ihop med Alex Knost från Tomorrows Tulips. Debutalbumet kommer via Burger Records i mars.

Liima – ”513” (låt)

Andra singeln från Liima (nytt projekt från Efterklang-medlemmarna Mads Brauer, Casper Clausen och Rasmus Stolberg) förstärker förhoppningarna om att debutalbumet ii kommer bli magiskt. Riktigt snygg låt.

SKEPP – ”Vall” (låt)

Elin Lindfors, bekant från The Deer Tracks och Twiggy Frostbite, har bytt sångspråk till svenska och startat soloprojektet SKEPP. Första släppet ”Vall” är briljant.

Värdig David Bowie-hyllning (The Brit Awards/Lorde)

David Bowie är djupt saknad och det går inte att sätta ord på hans populärkulturella gärning. För många är hans namn synonymt med de senaste 40 årens populärkulturella utveckling. Han satte ner foten i mitten av 60-talet och fortsatte att gå ända till den 10 januari 2016.

Iggy Pop – ”Sunday” (låt)

Idag släpps tredje spåret från Iggy Pops och Josh Hommes kommande samarbete Post Pop Depression. Det låter bättre än på många år och inspirationen tycks ha hämtats från åren kring 70-talets slut.

Andrew Bird + Fiona Apple – ”Left Handed Kisses” (duett)

Två fantastiska artister gör gemensam sak och det låter alldeles strålande. Låten kommer att finnas med på Andrew Birds nya album som släpps den 1 april, en skiva som också gästas av singer/songwritern Blake Mills.

Silvana Imam feat. Cherrie – ”Varma gator” (låt)

Att en fullängdare från omåttligt populära Grammisvinnaren Silvana Imam äntligen är på väg är vi nog många som gläds åt. Första smakprovet ”Varma gator” är ett samarbete med stjärnskottet Cherrie. Grym!