Linkoban RIP

Linkoban på Babel/Öresundsfestival. Foto: Olle Enqvist/ROCKFOTO
Linkoban på Babel/Öresundsfestival. Foto: Olle Enqvist/ROCKFOTO

Året fortsätter med fler tragedier. I onsdags gick unga danska grimestjärnskottet Linkoban bort i cancer.

Linkoban, eller Lyng Li, som hon egentligen hette, hade rötter i Kina och Vietnam och växte upp i ett av Köpenhamns sämre bemedlade områden. Våren 2013 kom hennes enda fullängdare Ox. Några månader senare gjorde hon en av de svettigaste spelningar jag sett inför ett knökfullt tält på det årets upplaga av Roskildefestivalen. Med sin stentuffa framtoning blev hon något av ett danskt svar på M.I.A.

Oktober 2014 kom cancerbeskedet. När de danska läkarna, efter drygt ett års behandling, konstaterade att de inte kunde göra mer, sökte hon sig utomlands för att hitta alternativ. I december 2015 ordnade hennes vänner Suspekt, Jooks och AvAvAv en stödkonsert på Pumpehuset i Köpenhamn för att samla in pengar till en självfinansierad, mer aggressiv behandling mot sjukdomen, i Tyskland. Konserten blev utsåld men alla ansträngningar till trots förlorade Linkoban i onsdags sin långa, hårda kamp.

Under torsdagen meddelades Lyng Lis bortgång av familjen via Facebook. Linkoban blev bara 30 år gammal.