PREMIÄR: Sofia Härdig – ”Sitting Still”

Foto: Emma Gunnarsson
Foto: Emma Gunnarsson

Sofia Härdig är Malmömusikern som samarbetat med artister som The Hellacopters, bob hund, Free Kitten och Boredoms.  Hon har utnämnts till electronicadrottning och danska pressen har skrivit att hon ger nytt hopp till svensk rockmusik. Den 29 april kommer nya plattan And The Street Light Leads To The Sea. HYMN har fått lov att stå för premiären av låten ”Sitting Still” som finns med på albumet. Sofia berättar om inspelningen av låten:

– ”Sitting Still” är en två och en halvminuts inre explosion, inspelad under en intensiv dag i Tambourine studion i Malmö. Den här gången ville jag spela in mina låtar med ett band live i studion, som omväxling till mina mer elektroniska skivor. Så jag samlade ihop det band som jag handplockat till mina livespelningar där bland annat Johnny Essing från bob hund ingår.

– Jag jobbade först länge med att producera och spela in låten elektroniskt på egen hand. Jag har alltid exakta idéer om ljudlandskap till mina låtar, om hur jag vill att det ska låta. Det är samplade maskiner, bildörrar, skräckfilmsljud med mera. Eftersom jag hade arbetat fram en stämning och form så noga, så kunde vi släppa allt och gå loss på låten i studion. Allt finns med i mitt, Johnnys, Per och Knuts spel. Det gick fort och det var kul! Allt är live och direkt.

– Sen jobbade jag vidare med mix och produktion i Berlin ihop med Australiensaren Damian Press, och i olika Malmölägenheter med Johnny. Jag la också på syntar i min hemmastudio i efterhand.

Lyssna nedan: