Anna Högberg Attack! – Anna Högberg Attack!

Föreställ dig att fastna i stormens öga. Omgivningen rämnar, naturens krafter sätter allt på sin spets och det gäller att vara fokuserad för att inte tappa fattningen. Efter en stund återgår situationen till det normala, men världen omkring har förändrats.

Anna Högberg Attack! är som att befinna sig i händelsernas absoluta centrum. Högbergs altsaxofon – tillsammans med Malin Wättring och Elin Larssons tenor- och sopransaxofoner – skapar oreda och kaos. Bakom dessa begåvade musiker hörs Anna Lunds trummor, Lisa Ulléns piano och Elsa Bergmans bas, och i grupp formar de en naturkraft som är omöjlig att värja sig emot. Musiken känns i bröstet.

Inramningen pendlar mellan stökig frijazz och reflektionsliknande partier; låtarnas tvära kast sätter lyssnarna under press, ger nyfikna få möjligheter att värja sig. Och i de lugna momenten, när intensiteten bedarrat, framträder en mer trollbindande atmosfär. Båda uttrycken har sin givna plats.

Albumets utmanande karaktär blir till ett uthållighetstest, men de mest okontrollerade utflykterna, visar sig snart bygga på musikaliska lagar som binder samman varje ton. I centrum hittas Anna Högberg. En musiker som spelat med flera av de bästa svenska jazzmusikerna och som överglänser majoriteten av dessa. Högberg är ett fenomen.

Jag älskar när skivor blir ett egen universum och att ta del av Anna Högberg Attack! är som att hamna en värld som är både utmattande och vacker; det krävs ett antal lyssningar för bemästra låtarnas struktur, men under tiden går det inte att sluta fascineras. Och när alla tankar samlat sig efter albumets sista spår ”Högberger”, framträder en skiva som har alla möjligheter att resultera i ett bredare genombrott. Alla förutsättningar finns.

[OMLOTT, 6 februari]

8