Anders Enda Barnet – I Was Quiet

untitled

Att upptäcka nya band eller artister live har alltid varit min grej. Anders Enda Barnet är inget undantag. Som förband till Winhill/Losehill på Debaser Medis i höstas fångade han mig med låten ”This City Is Dark And Silent” som jag lyssnat på många nätter på pendeln mellan Uppsala och Stockholm. Som musiker har han spelat med bland andra Maia Hirasawa, Hästpojken och Vindstyrka 12. Men nu är Anders Göransson här med sin soloplatta I Was Quiet, under namnet Anders Enda Barnet.

När plattan öppnas med just ”This City Is Dark And Silent” sätter den verkligen ribban för mina förväntningar. Det är egentligen den perfekta öppningen. Kanske är det för att jag nästintill lyssnat sönder den. Kanske inte. I vilket fall som helst fyras den av i en perfekt balans mellan musik, melodi och text. Och det är så det fortsätter. Låtarna kantas i guld av elorgel och tamburin. Anders röst är behaglig att lyssna på, den flyter lätt och smälter samman på ett fint sätt med ljudbilden. Det finns också en slags coolhet i rösten som tillför känsla och gör att jag befinner mig på rätt plats genom hela plattan.

Texterna berättar historier om båtar, flygplan, villaförorter och tystnader. Ämnena spretar, men det knyts ändå ihop med hjälp av väl genomarbetad musik. I varje låt finns fraser som fastnar och i ”I Have Passed It On” hittar jag min favorit.

Like a train passes on closed down stations. Like a plane crosses the Atlantic Ocean. You can hear my voice making a distant yell.

I den lågmälda ”Fool Yourself” gästar Maia Hirasawa och lyfter låten till en utomordentlig finstämd känsla. I ”Change My Ways” finns harmoni mellan alla komponenter och i ”I’m Thinking About The Beast” hittar jag en något mörkare och djupare känsla där en gitarr visar vägen.

Det här kommer bli en platta att luta sig mot i februarimörkret. Den kanske heter I Was Quiet och Anders Enda Barnet kanske var tyst. Då. Uppenbarligen inte längre. Plattan tar plats, hittar in och har inte en tillstymmelse till tystnad.

[West Coast Piano/Border, 5 februari]

8